Izloženi kovčezi nastradalih
0

Odata počast žrtvama saobraćajne nesreće u Švicarskoj

SRNA
Počast žrtvama saobraćajne nesreće (Foto: AFP)
Počast žrtvama saobraćajne nesreće (Foto: AFP)
Više hiljada ljudi, uključujući belgijsku kraljevsku porodicu i zvaničnike Belgije, Holandije i Švicarske, okupilo se danas u Lomelu da bi odalo poštu poginulima u saobraćajnoj nesreći 13. marta u Švicarskoj.

U Lomelu su izloženi kovčezi 14 djece i jednog nastavnika, od ukupno 28 poginulih u Švicarskoj kada je autobus udario u zid tunela.

U potpunoj tišini, belgijski kralj Albert Drugi i kraljica Paola poklonili su se pred bijelim kovčezima i izjavili saučešće roditeljima nastradale djece.

Odavanju pošte prisustvovali su i premijeri Belgije i Holandije Elio Di Rupo i Mark Rutte, kao i predsjednik Švicarske Eveline Widmer-Schlumpf, te holandski princ nasljednik Willem Alexander. 

 U zgradi u kojoj su izloženi kovčezi, okupilo se blizu 5.000 ljudi, a dva velika monitora omogućila su hiljadama ostalih da prate ceremoniju koju je direktno prenosila i televizija.

Od ukupno 28 stradalih, 15 đaka i dva nastavnika su iz Lomela, mirnog mjesta u blizini granice sa Holandijom, koje je platilo veliku cijenu teške nesreće u tunelu Sijera, koja je potresla Belgiju. 

Poginuli će biti sahranjeni u krugu porodice na groblju u Lomelu. Većina djece i njihov nastavnik bit će sahranjeni u zajedničkoj grobnici.
Druga ceremonija odavanja pošte bit će održana  sutra ujutru u Luvenu, gdje će biti sahranjeno sedmero djece i dva nastavnika koji su poginuli u istoj nesreći.

Nesreća se dogodila 13. marta uveče neposredno pošto je grupa od 52 djece i osoblja iz Belgije i Holandije krenula kući nakon zimskog odmora. Autobus je ušao u tunel Sijera i zakačio ivičnjak nakon čega je naglo skrenuo i udario u betonski zid.  U nesreći je poginulo 28 osoba, među kojima 22 djece, nastavnici i oba vozača autobusa.