Vremenske nepogode u Evropi
0

Od zime umrlo 28 osoba, otkazani letovi, ceste zakrčene

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Snijeg, led i veoma niska temperatura zahvatili su gotovo čitavu Evropu, a od hladnoće u Poljskoj, Češkoj i Litvaniji umrlo je ukupno 28 osoba dok je mećava prouzrokovala probleme u saobraćaju.

Od talasa hladnoće u centralnoj Evropi umrlo je ukupno 28 osoba, od čega 18 u Poljskoj, šest u Češkoj i četiri u Litvaniji, prenose agencije.

U  Poljskoj su zavladale polarne hladnoće, a na sjeveroistoku zemlje živa u termometru spustila se na minus 17 stepeni  nakon što je u  ovom regionu u utorak registrovana rekordno niska temperatura od minus 33 stepena Celzijusova.

Najmanje 18 ljudi umrlo je od hladnoće u ovoj zemlji, a uglavnom je riječ o beskućnicima koji su konzumirali alkohol.

U Češkoj je od hladnog talasa umrlo  šest  osoba.

Na aerodromu u Pragu, najfrekventnijem u centralnoj Evropi zbog obilnih snježnih padavina otkazano je oko 40 letova.

U Litvaniji su juče od hladnoće umrla dva lica, dok je dvoje beskućnika  umrlo od hladnoće tokom vikenda.
U Velikoj Britaniji zatvoreno je hiljade škola, a saobraćaj je gotovo potpupno paralizovan. 

Aerodrom Garwick  u južnom dijelu Londona koji je trebalo da bude otvoren juče ujutru biće zatvoren i danas jer su piste i dalje neraščišćene. Isto je i sa aerodromom u Edinburgu u Škotskoj koji bi ipak danas trebalo da bude u funkciji.

I željeznički saobraćaj se otežano odvija, oko 50 postoo brzih vozova između Pariza i Londona, kao i između Brisela i Londona otkazano je ili je kasnilo po 90 minuta.

Ruski mediji javljaju da su tri lica umrla u ovoj zemlji od hladnoće, dok su u Njemačkoj umrle najmanje dvije osobe. Među  njima je i 73-godišnjak koga je u Njemačkog zgazio voz dok je pokušavao da očisti snijeg. 

Zbog snijega na željezničkim prugama  zaustavljene su brze međugradske linije, a hiljade putnika ostalo je preko noći zarobljeno u njemačkim vozovima.

Berlinske vlasti su tokom  noći ostavile otvorene stanice podzemne željeznice i tople autobuse kako bi se sa hladnoće sklonili beskućnici.
Danska je mobilizovala vojsku kako bi  spasili putnike zarobljene u automobilima na putevima u jugoistočnom dijelu zemlje.

Putnici su zarobljeni i u automobilima u Francuskoj, a u Belgiji se zbog snijega stvorila kolona automobila duga čak  650 kilometara.

Hladan vazduh se sa Sibira pomjera u sjevernu Evropu, zbog čega se u nekim gradovima temperatura spustile  čak i do  10 stepeni  niže od prosjeka.