SAD
0

Od svinjske gripe umrlo najmanje 4.000 ljudi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Od aprila u Sjedinjenim Državama je od svinjske gripe umrlo najmanje četiri hiljade ljudi, saopćeno je u četvrtak.

Centar za prevenciju zaraznih bolesti saopćio je da je ovaj broj rezultat ubrajanja dodatnih smrtnih slučajeva koji su posljedica zdravstvenih komplikacija vezanih za gripu – upale pluća i raznih bakterijskih infekcija, prenijela je VoA.

Centar za prevenciju zaraznih bolesti donedavno je tvrdio da je od svinjske gripe u SAD-u umrlo oko hiljadu ljudi.

Promjena je posljedica želje da se broj umrlih od svinjske gripe adekvatno usporedi s brojem smrtnih slučajeva od obične gripe, od koje u Americi godišnje umre oko 36 hiljada ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija prošle sedmice je objavila da je u svijetu od aprila – kada se pojavio virus H1N1 – umrlo više od šest hiljada ljudi, od toga gotovo četiri i po hiljade u obje Amerike.

Zdravstvene vlasti u oko 200 zemalja svijeta prijavile su do sada oko pola miliona slučajeva zaraze svinjskom gripom. Virus H1N1 razlikuje se od virusa obične gripe po tome što je bio aktivan i tokom ljetnih mjeseci te što "napada" razmjerno zdrave ljude mlađe od 65 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da većina zaraženih svinjskom gripom ovu bolest može preboljeti i od nje se oporaviti ostankom kod kuće, te da nije potrebna hospitalizacija.