WHO
0

Od proljeća više od 10.000 osoba umrlo od gripe H1N1

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U svijetu je od gripe H1N1 umrlo više od 10.000 osoba od kako je u proljeće ove godine registrovan prvi slučaj zaraze virusom ove gripe, saopćila je u petak najnovije podatke o pandemiji gripe Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
  • Do 13. decembra, u 208 zemalja i oblasti u svijetu umrle su 10.582 osobe koje su bile zaražene virusom H1N1, što je za gotovo 1.000 više u posljednjih sedam dana, navodi se u saopćenju objavljenom na internet sajtu WHO-a, prenosi Radio Slobodne Evropa.

Zimski talas gripe H1N1 dostigao je vrhunac u većem dijelu sjeverne hemisfere, pre svega u Severnoj Americi, kontinentu koji je sa 6.335 umrlih i dalje najviše pogođen pandemijom.

Novi grip i dalje napreduje u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, kao i u centralnoj i južnoj Aziji.

  • U SAD-u i Kanadi zaraza virusom nastavlja da napreduje, ali je broj registrovanih slučajeva gripe ipak značajno opao i sada se poklapa s uobičajenim nivoom sezonskih oboljenja vezanih za gripu, navodi se u saopćenju.

U Evropi su do sada od gripe H1N1 umrle 1.654 osobe, a za posljednjih sedam dana registrovano je 412 novih smrtnih slučajeva što je porast od 33 posto.

U saopćenju se dodaje da virus gripe H1N1 i dalje napreduje u Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Švicarskoj i nekim oblastima Ruske Federacije.