Asadovi protivnici traže naoružanje
1

Od marta 2011. godine u Siriji poginulo više od 20.000 osoba

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijski pobunjenici zaustavili su ofanzivu državnih snaga sigurnosti u gradu Alepu, a vođa opozicije u egzilu zatražio je pomoć u teškom naoružanju i rekao da predsjedniku Basharu al Asadu treba da se sudi zbog počinjenih masakara.
Asadove snage su poslije dvodnevnih priprema ušle u jugozapadni dio Alepa uz podršku tenkova i helikoptera, gdje su pobunjenici nagomilali svoje snage od kada su 20. jula ovladali većim dijelom grada.

Prema podacima sirijske Opservatorije za ljudska prava, u jučerašnjim okršajima u Alepu poginulo je najmanje 29 ljudi, od ukupno 140 širom zemlje.

Ova organizacija sa sjedištemu Londonu navodi da je najmanje 20.000 ljudi, uglavnom civila, izgubilo živote od početka ustanka protiv Asada u martu 2011. godine, prenio je AFP.

Civili su se sklonili u podrume pred bombardovanjima, a aktivisti navode da su trenutni sukobi u Alepu najžešći od početka pobune.

Pukovnik Abdel Jabbar al-Okaidi iz pobunjeničke armije rekao je da su se njegove snage oduprle napadu u okrugu Salahedin i da je ofanziva režimskih snaga zaustavljena.

Vođa Sirijskog nacionalnog savjeta Abdul Baset Saida pozvao je na naoružavanje pobunjenika i rekao da će opozicija razgovarati sa njima o predloženom formiranju prelazne vlasti.



On je insistirao da Asadu treba suditi za masakre i da mu ne treba ponuditi azil u bilo kojoj zemlji u okviru rješavanja krize u Siriji.

"Želimo oružje kojim bismo zaustavili tenkove i borbene avione“, rekao je Saida poslije sastanka u Abu Dhabiju i apelovao na "arapsku braću i prijatelje da podrže Sirijsku slobodnu armiju“. On je dodao da pomoć treba da bude kvalitativna, pošto se pobunjenici bore zastarjelim naoružanjem.

Saida je precizirao da je opoziciji potrebno najmanje 145 miliona dolara mjesečno za osnovne potrebe, ali da je u posljednjih nekoliko mjeseci dobila samo 15 miliona dolara.

"Trenutno se dešavaju masakri. Vjerujemo da Basharu al Asadu treba da se sudi. On je kriminalac i ne treba mu pružiti utočište“, rekao je Saida.

Državni list Al Vatan upozorio je da se u Alepu sprema "bitka nad bitkama“ i da se snage sigurnosti pripremaju za preuzimanje kontrole nad ovim gradom, nakon što su isto učinile sa glavnim gradom Damaskom.