Niske temperature u Evropi
0

Od hladnoće umrlo više od 40 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od 40 osoba umrlo je od hladnoće koja je u led okovala Rumuniju, Bugarsku, Tursku i Poljsku, uz temperature do - 34 stepena, doznaje se iz raznih izvora.

Polarna hladnoća poremetila je i željeznički i cestovni saobraćaj, a u Bugarskoj je u ponedjeljak bila zatvorena većina škola. U Rumuniji su pale velike količine snijega. Temperatura se spustila na - 22 stepena, a u središtu zemlje na čak - 34. Većina umrlih su starije osobe bez stalna prebivališta, rekao je državni tajnik za zdravstvo Raed Arafat na tv kanalu Realitatea TV. Vlasti su zadnjih dana organizirale brojne akcije kako bi se beskućnici pronašli i prebacili u prihvatilišta ili bolnice. Po podacima socijalnih služba u Rumuniji živi oko 15.000 beskućnika, od kojih pet hiljada u glavnom gradu.

U tri zadnja dana u Turskoj je umrlo pet uglavnom starijih osoba. U Istanbulu, koji ima 14 miliona stanovnika, jake snježne oborina u toku vikenda prekinule su opskrbu strujom, vodom i plinom.

U Bugarskoj je u valu hladnoće od petka umrlo najmanje troje ljudi, objavile su vlasti u ponedjeljak, a temperature su pale na - 29 stepeni. Područje Varne je od petka odsječeno od svijeta. Po meteorološkim službama ovaj ponedjeljak bi trebao biti najhladniji dan u Bugarskoj, a val hladnoće će trajati do kraja sedmice.

  • U Poljskoj je u nedjelju hladnoća (- 35 stepeni) usmrtila 11 osoba, među kojima i 13-godišnjeg dječaka, ili ukupno 202 od početka novembra, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica policije. Dodala je da su žrtve beskućnici i osobe koje su pretjerale s alkoholom te dječak koji se smrznuo kilometar od svoje kuće u Glowienki, na jugoistoku zemlje. Okolnosti njegove smrti nisu razjašnjene, ali se zna da je u subotu navečer pio sa svojim bratom (15) i bratićem (16) koji su se vratili doma. Glasnogovornica je rekla da je bilans ove zime tragičan unatoč pozivima na oprez i pomoć ugroženima koji često odbijaju smještaj u prihvatilišta.

Najsmrtonosnija zima zadnjih godina bila je 2005./2006. kad je od hladnoće umrlo 233 osoba, prenosi u ponedjeljak Hina.