Bio gotovo iskorijenjen
53

Od 2018. godine broj osoba zaraženih sifilisom u SAD-u porastao za čak 80 posto

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sifilis, koji je nekada bio gotovo eliminiran u Sjedinjenim Američkim Državama, i dalje raste, dosegnuvši najveću stopu novih infekcija zabilježenu od 1950. godine, objavio je u utorak Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Više od 207.000 slučajeva dijagnosticirano je 2022. godine, posljednje godine za koju su podaci dostupni. To predstavlja povećanje od 80 posto od 2018. i 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema novom izvještaju, piše New York Times.

Stope su porasle u svakoj dobnoj skupini, uključujući novorođenčad. U novembru je Centar za kontrolu bolesti (C.D.C) rekao je da je 2022. godine prijavljeno više od 3.700 slučajeva kongenitalnog sifilisa, što je otprilike 11 puta više od broja zabilježenog prije deset godina. Bolest je uzrokovala 231 mrtvorođenče i 51 smrt dojenčadi u 2022.

Stručnjaci su ukazali na niz razloga za stalni porast sifilisa i drugih sekusalno prenosivih bolesti (STD).

Porasla je upotreba droga, koja je povezana s rizičnim seksualnim ponašanjem. S boljom prevencijom i liječenjem HIV-a, upotreba kondoma je izašla iz mode, smanjila se za oko 8 posto između 2011. i 2021. među srednjoškolcima, na primjer.

I, što je ključno, mnogo je manje klinika za seksualno zdravlje, zajedno sa stručnjacima za intervenciju bolesti i medicinskim sestrama koje rade u njima.

Sifilis je u porastu čak i u zemljama s nacionalnom zdravstvenom skrbi, jer "službe seksualnog zdravlja ostaju neadekvatne u odnosu na potrebe gotovo posvuda", rekao je dr. Jay Varma, glavni medicinski službenik u Siga Technologies i bivši zamjenik komesara za zdravstvo u New Yorku.

"Ali to je posebno problem ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama. Kada propustite jedan slučaj, završite s još dva slučaja, a ako propustite dva slučaja, završite s četiri. Tako epidemije rastu", rekao je dr. Varma.

S više od 84 slučaja na 100.000 ljudi, Južna Dakota imala je najveću stopu infekcija sifilisom, više nego dvostruko nego u Novom Meksiku, državi sa sljedećom najvećom incidencijom.

Afroamerikanci činili su oko 30 posto slučajeva primarnog i sekundarnog sifilisa. Ali sa 67 slučajeva na 100 000 ljudi, Indijanci Aljaske imali su najviše stope.

"Epidemija sifilisa pogađa gotovo svaku zajednicu, ali neke rasne i etničke skupine snose najveći teret zbog dugotrajnih društvenih nejednakosti", rekao je dr. Jonathan Mermin, direktor Nacionalnog centra za HIV, virusni hepatitis, S.T.D. i prevencija tuberkuloze u C.D.C.

Ako se ne liječi, sifilis može oštetiti srce i mozak te uzrokovati sljepoću, gluhoću i paralizu. Infekcija tokom trudnoće može dovesti do pobačaja i mrtvorođenčeta, a novorođenčad koja prežive mogu postati slijepa ili gluha ili imati ozbiljne zastoje u razvoju.

Klamidija je daleko najčešća spolno prenosiva infekcija, s gotovo 1,7 miliona slučajeva. Broj prijavljenih dijagnoza naglo je pao 2020. i ponovno se počeo povećavati 2021.; stopa je u 2022. ostala ista.

Gonoreja je bila u stalnom porastu nakon historijski najniže razine u 2009., ali činilo se da je u padu 2022., pavši na oko 648.000 slučajeva s više od 700.000 godinu prije. Stope su se smanjile ovisno o rasi, spolu i dobi, no pad je bio najizraženiji među ženama u dobi od 20 do 24 godine.

Ali bez potvrde da su ti trendovi stvarni, "ne bismo trebali slaviti", rekla je dr. Ina Park, S.T.I. stručnjak na Kalifornijskom univerzitetu u San Franciscu.

"Te su dvije bolesti često asimptomatske. Ako vidimo pad kod mladih žena, to bi moglo biti zato što se jednostavno ne pregledavaju", rekao je dr. Park.

Bidenova administracija poduzela je nekoliko koraka u nastojanju da obuzda seksualno prenosive bolesti. Prošlog ljeta, Ministarstvo zdravstva i društvenih usluga uspostavilo je nacionalnu radnu skupinu za sifilis, koja se usredotočuje na 14 jurisdikcija s najvišim stopama, prema adm. Rachel Levine, pomoćnici sekretara Odjela.

C.D.C. je predložio propisivanje doksiciklina, široko korištenog antibiotika, homoseksualnim i biseksualnim muškarcima i transrodnim ženama koji su imali nezaštićene spolne odnose. Uprava za hranu i lijekove privremeno je dopustila uvoz alternative liječenju sifilisa Bicillin L-A, koja je nedostajala u Sjedinjenim Američkim Državama.

F.D.A. također je odobrio prvi pribor za kućno uzimanje uzoraka za klamidiju i gonoreju. I C.D.C. pomaže u razvoju jednostavnog testa za sifilis koji se može koristiti u klinikama u sljedeće dvije godine, rekao je dr. Mermin.

Oko 86 posto slučajeva sifilisa dijagnosticirano je izvan klinika za seksualno zdravlje 2022. godine, rekao je dr. Mermin. To sugerira da će kontrola epidemije zahtijevati liječnike primarne zdravstvene zaštite, odjele hitne pomoći, zdravstvene centre zajednice i programe za odgoj i liječenje ovisnosti o infekciji.

"Snažna želja neće spriječiti spolno prenosive infekcije. Potrebni su nam trajni napori u javnom zdravstvu."", rekao je dr. Mermin.