Turska
0

Od 19. jula pušenje zabranjeno u restoranima i barovima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Od nedjelje, 19. jula, Turci više neće moći da puše u kafeima, restoranima i barovima - to je druga faza zakona o zabrani pušenja, koje je od prošle godine već zabranjeno na radnim mjestima i u tržnim centrima.

U Turskoj ima 22 miliona pušača - polovina muške populacije uživa u cigaretama, a pojedini smatraju da je zabrana pušenja atak na tursku kulturu i tradiciju.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, inače veliki protivnik cigareta, koji je odavno zabranio pušenje tokom održavanja sjednica vlade, nailazi na veliki otpor vlasnika lokala jer se primjena zabrane pušenja na javnim mjestima podudarila s uvođenjem zabrane reklamiranja pića u toj zemlji.

U trenutku kada je pokrenuta antipušačka kampanja u zemlji 2007. godine, turski premijer je izjednačio borbu protiv pušenja s borbom protiv terorizma.

S obzirom na dugogodišnju pušačku reputaciju, širom planete za nekoga ko ne gasi cigaretu kaže se "puši ko Turčin", i kaznu od samo 69 lira (32 eura) u slučaju kršenja zabrane, postavlja se pitanje da li će zabrana uopšte zaživjeti.

Tursko Ministarstvo zdravlja procjenjuje da u Turskoj svake godine umre 100.000 osoba zbog bolesti povezanih s pušenjem ili 0,45 posto pušača.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da zabranu pušenja podržava 90 posto građana, a od prošle godine kada je pušenje zabranjeno na radnim mjestima i tržnim centrima primjetan je i neznatan pad u prodaji cigareta, prenosi u četvtak portal Blic Online.