Egipatska kriza
0

Očekuju se demonstracije pristalica predsjednika Morsija

Klix.ba
Islamisti koji podržavaju egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija će održati velike demonstracije u znak podrške za njega i nove ovlasti koje je dodjelio sam sebi dekretom. Njegove pristalice također žele pružiti podršku i prvoj verziji ustava koji mnogi smatraju nedemokratskim.

Ove demonstracije u Kairu će biti održane nakon nekoliko dana demonstracija opozicije i protivnika predsjednika Morsija. Njegovi protivnici su bijesni zbog činjenice da je skupština, kojom dominiraju islamisti, u petak podržala novi ustav.

Vrhovni sud Egipta će odlučiti da li će se skupština biti raspuštena ili ne. Vrhovne sudije se protive Morsiju nakon što je on sebi dekretom dao skoro neograničene moći.

Muslimansko bratstvo je pozvalo na masovne demonstracije u subotu u blizini Univerziteta u Kairu kako bi se pružila podrška predsjedniku. Kako kažu, veliki broj pristalica će pokazati svima da javnost podržava odluke predsjednika, prenosi BBC.

Morsi je rekao da će se odreći novih moći kada se na referendumu prihvati novi ustav. U petak su se na trgu Tahrir okupile hiljade protivnika predsjednika Morsija. Uzvikivan je slogan "Narod želi pad režima!". Taj slogan je uzvikivan i prošle godine protiv predsjednika Hosnija Mubaraka.

U Aleksandriji su se pristalice i protivnici predsjednika sukobili na ulicama.