Nicolas Sarkozy
0

Očekujem da Evropa donese prave odgovore

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u subotu da očekuje da evropske zemlje G20 , koje se u nedjelju okupljaju u Berlinu, usvoje "prave odgovore" u domenu rješavanja finansijskih tržišta, te da će se Francuska usprotiviti svakom "jeftinom kompromisu".

"Očekujem dvije stvari. Da se Evropa pripremi da postigne zajednički stav za samit G20 u Londonu 2. aprila i da taj zajednički stav ne bude utemeljen na lažnom kompromisu, jeftinom kompromisu s malim ambicijama", rekao je Sarkozy novinarima nakon posjete poljoprivrednom salonu u Parizu

"Žestina krize, veličina kriza nameće nam duboke promjene. Treba promijeniti kapitalizam, treba ga učiniti moralnim, to su dakle istinski odgovori koje ja očekujem a Francuska će nastojati da bude ambiciozna u odgovorima", rekao je on.

"Neću se pridružiti odgovoru koji će biti usvojen sticajem okolnosti, neću se pridružiti nečemu što na ambicionzan način ne odgovara krajnje dubokoj krizi", insistirao je šef države.

Šefovi država i vlada četiri evropske zemlje G20, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija sastaju se u nedjelju u Berlinu da pripreme sastanak dvadeset svjetskih ekonomskih sila predviđen 2. aprila u Londonu za reformu svjetskih finansija.