Protest prekinuo sjednicu
0

Očekuje se da će Škotska donijeti kontroverzni zakon o transrodnim osobama

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prijedlog zakona o reformi prepoznavanja spola u Škotskoj uklonit će potrebu za medicinskom dijagnozom rodne disforije kako bi se dobila potvrda o priznavanju spola.

Sve je izvjestnije da će Škotska donijeti kontrovezne rodne reforme koje bi transrodnim osobama olakšale promjenu spola.

Novi zakon bi također smanjio minimalnu starosnu dob za podnosioce zahtjeva na 16 godina i vrijeme potrebno da aplikant živi u svom stečenom spolu sa dvije godine na tri mjeseca (ili šest mkjeseci za osobe od 16 i 17 godina).

Poslanici će razmotriti posljednji od 153 amandmana koji su uloženi u trećoj fazi zakona prie konačnog glasanja danas popodne.

Jučerašnju maratonsku sjednicu su poremetili protesti sa javne galerije, a protivnici prijedloga zakona uzvikivali su "sram vas bilo" jer nije izglasan amandman koji bi seksualnim prestupnicima otežao prijavu za potvrdu o priznavanju spola.

Činilo se da i škotski torijevci pokušavaju da postupak oduže što je više moguće tako što su uložili četiri amandmana na dnevni red, primoravajući glasanje o rasporedu za razmatranje amandmana. Stranka je također odlučila da stavi na glasanje amandmane - čak i kada predlagač izmjena nije.