20-godišnjak molio za milost
174

UZNEMIRUJUĆI VIDEO / Objavljen snimak: Ruski policajci premlatili zatvorenika

Klix.ba
Užasno stanje u ruskim zatvorima je došlo pod lupu javnosti nakon pobune u jednom od njih i pojavljivanja <b>uznemirujućeg snimka</b> koji prikazuje kako policajci udaraju zatvorenika sve dok ne počne da moli za milost.

Šestominutni snimak prikazuje grupu policajaca dok se iživljavaju na jednom zatvoreniku kojeg zovu Marat. Udaraju ga u stomak, šamaraju ga i šutaju nakon što padne na zemlju. Ruke su mu vezane lisicama iza leđa.

"Molim vas oprostite mi. Neće se više ponoviti. Molim vas prestanite", govori Marat. Poznato je da je snimak napravljen u zatvorskoj koloniji u gradu Rostovu na Donu. Iz Federalnog zatvorskog servisa Rusije je rečeno da je 20-godišnji zatvorenik, koji je osuđen na tri i po godine zatvora, optužen za napad na policajca te da nije želio predati svoju civilnu odjeću kada je stigao u koloniju.

Prema nekim izvještajima, u premlaćivanju zatvorenika je učestvovalo šest stražara, od kojih su dvojica dobili otkaz prije nego se desio ovaj incident. Trojica stražara su zatvoreni i čekaju suđenje.

Sa oko 800.000 Rusa u zatvorima, ova zemlja ima treću najveću zatvorsku populaciju na svijetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država i Kine.