Stali u vremenu
36

Objavljen snimak brazilskog plemena izolovanog od savremenog svijeta

Klix.ba
Poznato je da u Amazoniji i dalje postoje brojna plemena odsječena od ostatka svijeta, bez ikakve komunikacije i dodira sa savremenim svijetom.

U Brazilu postoji blizu stotinu plemena koja u svoja staništa ne primaju strance i koja su "zapela" u vremenu s obzirom da nisu upoznata o ostatku svijeta i tehnološkim dostignućima.

Plemena imaju od nekoliko članova do nekoliko desetina osoba. Oni se bave lovom i sakupljanjem plodova, nasilni su prema nepoznatom i ne govore jezikom savremenog čovjeka. Baš onako kako su živjeli ljudi prije nekoliko hiljada godina.

O domorodačkim plemenima brine brazilska agencija za održavanje njihove izolacije. Agencija pod imenom Funai prošle godine je dronom napravila prve snimke izolovanog plemena u Brazilu, a na snimku koji je objavljen prije dva dana se vide članovi plemena kako šetaju po prašumi.

Koordinator proučavanja domorodačkih grupa Bruno Pereira kazao je da bi članovi plemena pronašli način da komuniciraju sa savremenim svijetom ukoliko bi to željeli.

Pripadnici Funaija nemaju kontakt s pripadnicima plemena s obzirom na to da ih samo nadziru.