Visoke mjere osiguranja
0

Obamu u Jerusalemu osigurava pet hiljada policajaca

Anadolija
Barack Obama
Barack Obama
Koliko je posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Izraelu značajna govore i podaci o mjerama sigurnosti preduzetima uoči dolaska Obame i njegove delegacije od oko 600 osoba.

Tokom posjete predsjednika Obame Izraelu i Palestini, koja će trajati oko 50 sati, za sigurnost američkog predsjednika brine se 15 hiljada osoba među kojima je pet hiljada policajaca. U Jerusalemu je uz glavne puteve postavljeno više od dvije hiljade komada zaštitne ograde.

Inače, Obama je, nakon američkih predsjednika Richarda Nixona, Jimmya Cartera, Billa Clintona i George W. Busha, peti američki predsjednik koji posjećuje Izrael. Ujedno, njegova posjeta je deveta posjeta jednog američkog predsjednika Izraelu. Ranije je predsjednik Bill Clinton posjetio tu zemlju četiri puta, Bush dva i ostali predsjednici po jedanput.

Prva dama SAD-a Michelle Obama ne nalazi se u delegaciji koju na bliskoistočnoj turneji predvodi predsjednika SAD-a.

Na ulicama Jerusalema je postavljeno oko hiljadu zastava, dok je za izgled loga sa izraelskom i američkom zastavom, koji se koristiti tokom posjete američkog predsjednika, glasalo na hiljade osoba. Logo je kreiran pod sloganom “Neraskidivo savezništvo”, te će se koristiti u svim zvaničnim dokumentima, tabelama i napisima tokom posjete američkog predsjednika Izraelu.

Također, mladi u Jerusalemu su preko Facebook profila američke ambasade učestvovali u takmičenju kako bi dobili jednu od 20 ponuđenih ulaznica za Obamino obraćanje u četvrtak.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu će Obami pokloniti pozlaćeni nanočip veličine 0,04 milimetra u kojem su postavljene deklaracije o nezavisnosti Izraela i SAD-a.