Svijet
0

Obama želi da G20 preoblikuje globalnu ekonomiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SAD-a Barack Obama je izjavio da će na ovonedeljnom samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja i privreda u naglom usponu pozvati svjetske lidere da preoblikuju globalnu ekonomiju, kao odgovor na najdublju finansijsku krizu za više decenija, javljaju agencije.

Lideri G20 treba da se na samitu u Pittsburghu dogovore o putevima za ostvarenje istinske uravnoteženosti u svjetskoj ekonomiji, a ta tema za SAD nije manje aktuelna nego za ostale partnere u "dvadesetorici", rekao je Obama u intervjuu TV mreži CNN.

On je podvukao da SAD na unutrašnjem planu trenutno najviše zaokuplja stimulisanje privatnih investicija, stabilizacija ključnih sektora nacionalne ekonomije i širenje izvoznih tržišta za američku robu i usluge, "o čemu će, između ostalog, biti govora u Pittsburghu.

"Ne možemo se vratiti eri kada su nam Kinezi, Njemci ili druge zemlje prodavali svašta. Mi nagomilavamo dugove na kreditnim karticama ili po hipotekarnim kreditima, ali njima, za uzvrat, ništa ne prodajemo", objasnio je Obama.

Ekonomisti su godinama prije finansijske krize koja je izbila 2007. upozoravali na opasnost od neuravnoteženosti u globalnoj ekonomiji - prije svega, na ogromne trgovinske suficite i gomilanje deviznih rezervi kod izvoznika, kao što je Kina i slične velike deficite u SAD i drugim ekonomijama.

Sada, kada američki potrošači smanjuju izdatke, Washington ne želi da druge zemlje postanu pokretači rasta, prenijele su agencije.

"To će biti jedna od tema samita G20 u Pittsburghu - da se osigura uravnoteženija ekonomija", rekao je Obama.

Kina je već odavno suočena sa zahtjevima zapadnih zemalja da navede svoje mnogobrojno stanovništvo na veću potrošnju. Analitičari, međutim, smatraju da ta zemlja možda neće biti rada da, prilikom ovonedeljnog susreta kineskog predsednika Hu Jintaoa i Obame, prihvati ponudu da značajnije promjeni ekonomsku politiku.