Želi zaštititi civile
0

Obama zaprijetio Gaddafiju vojnom akcijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države će zajedno s drugima vojno djelovati protiv režima libijskog vođe Moammera Gaddafija ako on ne zaustaviti sve napade protiv Libijaca, izjavio je u petak američki predsjednik Barack Obama, u prvom istupu nakon donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o uvođenju zone zabrane leta u Libiji.

Gaddafi je, po njegovim riječima, izgubio legitimitet ubijajući civile, a "međunarodna zajednica je, suočena s nepravdom, djelovala brzo". Američki predsjednik zatražio je da Gaddafi prestane napadati civile i povuče svoje vojnike, te istodobno dopusti dopremu humanitarne pomoći do svih Libijaca.

"Prekid vatre mora se odmah primijeniti. To znači da svi napadi na civile moraju prestati. Gaddafi mora zaustaviti napredovanje svojih postrojbi, mora se omogućiti doprema humanitarne pomoći svim Libijcima", rekao je Obama u govoru nakon sastanka s čelnicima Kongresa u Bijeloj kući, koji je direktno prenosio CNN.

"O tim uvjetima se ne može pregovarati. Ti uvjeti nisu podložni pregovorima", naglasio je. Obama je zaprijetio "vojnom akcijom" ako se ti uvjeti ne ispune, upozorivši da će libijski vođa ubiti "hiljade" svojih ljudi ako ga se ne zaustavi.

Istodobno je naglasio da "SAD neće razmjestiti kopnene postrojbe u Libiji, niti koristiti silu izvan dobro određenog cilja, a to je zaštita Libijaca". Sjedinjene Države, po njegovim riječima, "nisu tražile ovakav ishod".

Obama je najavio da će državni sekretar Hillary Clinton u subotu otputovati u Pariz na sastanak sa saveznicima, prenosi Hina.

Za koordinaciju među saveznicima Obama je rekao da je ona "upravo način kako međunarodna zajednica treba djelovati", te naglasio da je odluku donio s uvjerenjem kako je akcija u Libiji nužna, te da SAD neće djelovati sam.