SAD
0

Obama spreman da se suoči s pitanjem Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama, koji je dosad izbjegavao da komentira vanjskopolitička pitanja, rekao je u srijedu da će se uključiti u rješavanje situacije na Bliskom istoku čim zvanično stupi na mjesto šefa države.

"Ne mislim samo na kratkoročno rješenje, već na izgradnju procesa kojim ćemo moći da postignemo dugoročni mir u regionu", kazao je on.

Obama, koji će stupiti na dužnost 20. januara, izbjegavao je bilo komentare situacije u Gazi, gdje je tokom 12 dana izraelske ofanzive ubijeno najmanje 600 Palestinaca, prenio je Reuters.

Novoizabrani američki predsjednik jedino je, posljednjih dana, nekoliko puta izrazio zabrinutost zbog civilnih žrtava u Gazi. Upitan zbog čega nije odlučnije reagirao na tu situaciju, Obama je rekao da Bushova administracija "i dalje (do 20. januara) vodi vanjsku politiku".

"Ne možemo svijetu poslati poruku da postoje dvije različite administracije koje vode vanjsku politiku. Sve dok ne stupim na dužnost bilo bi nepristojno od mene da šaljem signale da i mi nekako vodimo vanjsku politiku iako zakonski nisam ovlašten za to", rekao je Obama.

Zbog takvog stava, za Obamu su rekli da se svojom šutnjom postavio na stranu Izraela, ali i da, iz istog razloga, nije pružio podršku toj državi.