Svijet
1

Obama: Rusija će snositi posljedice zbog Ukrajine

Anadolija
Američki predsjednik Barack Obama danas je na konferenciji za novinare nakon  Samita o nuklearnoj sigurnosti u Den Haagu izjavio kako će brojne zemlje nastaviti da sarađuju kako bi se povećala sigurnost u svim dijelovima svijeta.
Foto: EPA
Foto: EPA
“Moramo nastaviti sa saradnjom u oblasti nuklearnih pitanja i ne smijemo se opustiti”, rekao je on.

Potom se osvrnuo na političku krizu u Ukrajini naglasivši da Ukrajina ima svako pravo da ima dobre odnose i sa Evropom ali i sa Rusijom.

“Ukrajinski narod mora donijeti vlastitu odluku kako će graditi svoje odnose sa drugima. Ukrajina treba imati odnose i sa Rusijom jer oni imaju jake historijske veze. Ukrajina treba imati dobre odnose i sa Evropom ali i sa Rusijom”, kazao je Obama dodajući da bi Rusiji mogle biti uvedene nove sankcije ako ta zemlja nastavi sa zauzimanjem teritorija u Ukrajini.

“Ako Rusija nastavi sa aneksijom ostalih dijelova Ukrajine snosit će posljedice za to. Mi smo već usvojili sankcije protiv Moskve koje su već imale određeni uticaj na rusku ekonomiju. Dalji prodor Rusa u Ukrajinu nas brine. Ali mi već radimo na uvođenju dodatnih sankcija ako Rusija nastavi korak dalje”, ocijenio je Obama.

Ipak, naglašava kako bi dodatne sankcije bile štetne i po Rusiju ali i po svjetsku privredu.

“Takve sankcije bi bile štetne i za globalnu ekonomiju ali će više štete nanijeti ruskoj ekonomiji. Do sada smo uveli sankcije samo za nekoliko ruskih zvaničnika, ali dodatne sankcije bi utjecale na sve sektore ruske ekonomije uključujući energetiku, financije ali i trgovinu oružjem, između Rusije, Evropske unije ali i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Sve ekonomije bi u tom slučaju pretrpjele određenu štetu, ali važno je da se pridržavamo principa u međunarodnom pravu”, kazao je Obama.

Na kraju je poručio kako SAD nikada neće prihvatiti referendum na Krimu jer, kako kaže, većina zemalja to ne odobrava.

Na samitu u Den Haagu okupio se veliki broj svjetskih čelnika u cilju pronalaska načina prevencije terorističkih nuklearnih napada.