Svijet
0

Obama probija iransku "elektronsku zavjesu"

SRNA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Predsjednik SAD-a Barack Obama optužio je danas Iran za pokušaj blokiranja svojih građana "elektronskom zavjesom" i obećao da će Amerika preduzeti nove korake kako bi Iranci lakše pristupali internetu i društvenim medijima.

U direktnom obraćanju običnim Irancima putem video snimka povodom proslave persijske Nove godine, Obama je ukazao na postojanje "stalnih tenzija u odnosima između dvije zemlje", koje su uglavnom rezultat iranskog nuklearnog programa.

Obama je insistirao da Amerikanci žele dijalog sa građanima Irana. "Nema razloga da SAD i Iran budu odvojeni jedno od drugog", rekao je američki predsjednik.

Obamino obraćanje iranskom narodu, koje je prevedeno na farsi jezik, najnoviji je pokušaj Washingtona da pojača pritisak na zvanični Teheran. 

On je apelovao da se Izrael uzdrži od bilo kakvog napada na iranske nuklearne lokacije, kako bi sankcije i diplomatija dobili više vremena da ostvare rezultate.

Predsjednik SAD ocijenio je da je Irancima "oduzeta osnovna sloboda da pristupaju informacijama koje žele da dobiju". On je ukazao na blokiranje televizijskih i radijskih signala, nadgledanje kompjutera i telefonskih razgovora, kao i cenzurisanje interneta.

"Zbog ovih akcija iranskog režima, oko Irana je spuštena elektronska zavjesa", rekao je Obama i dodao da je njegova administracija izdala nove direktive kako bi američka preduzeća lakše unijela softver i usluge u Iran u kako bi Iranci lakše koristili internet.
Američko Ministarstvo finansija objavilo je listu internetskih usluga i softvera koji se mogu izvoziti u Iran.