Guardian
0

Obama priprema pismo Ahmedinedžadu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nova administracija Baracka Obame priprema pismo koje bi trebalo da bude prvi korak ka zacjeljivanju dugogodišnjih rana u odnosima s Iranom, prenosi Guardian na naslovnoj strani svoja saznanja.

Pismo na čijem nacrtu Obamin tim radi od dana kada je izabran za predsjednika 4. novembra - i koje je odgovor na dugu čestitku koju mu je tim povodom uputio iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad - trebalo bi da označi simbolični početak promjene neprijateljskog tona iz ere administracije Georgea Busha, koja je Iran označila dijelom "osovine zla", i da utre put prvim direktnim diplomatskim razgovorima Washingtona i Teherana.

U nacrtima pisma na kojima se radi, Washington, kako piše Guardian, pruža uvjeravanja da nema za cilj rušenje islamističkog režima - što je, dodaje list, najveća zabrinutost vlasti u Teheranu - već da samo traži promjene njegovog ponašanja.

U opticaju je i poruka Irancima da bi trebalo da uporede svoj niži životni standard sa stanjem kod naprednijih susjeda i da razmotre kakve bi im prednosti donio gubitak statusa države parije koji Iran sada ima na Zapadu.

Iako je poruka napisana u pomiriteljskom tonu, dodaje Guardian, Teheran se poziva da prestane s državnim pokroviteljstvom terorizma.

List podsjeća da je glavna američka briga iranski program obogaćivanja urana, koji bi, kako se smatra u Washingtonu, Teheranu donio nuklearno oružje i navodi da se diplomatski koraci zahuktavaju iz straha da bi Izrael mogao unilateralno da bombardira iranska nuklearna postrojenja.

S tim u vezi, poslije specijalnih izaslanika za Bliski istok, Afganistan i Pakistan, u Washingtonu će uskoro biti imenovan i izaslanik za Iran, koji će biti permanentno zadužen za američke odnose prema Teheranu, piše Guardian.