Gallup
0

Obama povećao prednost pred McCainom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demokratski kandidat za američkog predsjednika Barack Obama povećao je vodstvo pred republikancem JohnomMcCainom na 50 prema 42 posto glasova registriranih birača, prema rezultatima novog dnevnog ispitivanja instituta Gallup, objavljenima u ponedjeljak.

Prednost od osam postotaka samo je za jedan postotak manja od najvećeg vodstva koje je Obama imao pred McCainom ove godine.

Rezultati ispitivanja, provedenog od 25. do 27. septembra, pokrivaju i dan nakon prve predsjedničke TV debate, održane u petak navečer.

McCain je bio izjednačen s Obamom početkom prošle sedmice, no Obama je stalno povećavao prednost u posljednja tri Gallupova dnevna ispitivanja. Ukupno, Obama je dobio četiri postotka, a McCain izgubio četiri postotka podrške, što je dovelo do prednosti mladog crnačkog senatora iz Illinoisa od osam posto.

Puni utjecaj TV debate na raspoloženje birača moći će se očitati tek u rezultatima idućeg trodnevnog ispitivanja, čiji će rezultati biti objavljeni u utorak, navodi Gallup u analizi ankete, prenijela je Hina.

Obama je do sada dva puta imao po osam posto prednosti pred McCainom, u julu nakon velikog publiciteta koji je imao njegova posjeta Afganistanu, Iraku i Europi, i nakon Demokratske nacionalne konvencije krajem augusta. Oba puta prednost je bila kratka vijeka i McCain je izjednačio, što se opet može dogoditi, ocjenjuje Gallup.

Ispitivanje je provedeno od 25. do 27. septembra, na uzorku od 2.719 registriranih birača, s marginom greške od +,- 2 posto.