The Guardian
0

Obama pod teretom očekivanja i nade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kolumnist The Guardiana Simon Jenkins analizira u srijedu očekivanja od novoga američkog predsjednika u takozvanom luku nestabilnosti koji se proteže od istočnog Mediterana preko Bliskog istoka do Afganistana.

Teorija cikličnosti navodi na zaključak da bi muslimanski svijet mogao biti spreman reagirati protiv ekstremizma koji mu je u protekle dvije decenije donio strašna razaranja.

Ne samo da je uništio manje države, kakve su Liban, Irak ili Afganistan, već je naudio i velikima poput Turske, Egipta, Irana i Pakistana. U svim tim zemljama primjetni su tragovi obamamanije, piše Jenkins.

Od Lahorea do Bejruta novoizabranogA predsjednika dočekuje nevjerojatan teret očekivanja i nade. Ljudima kojima je George W. Bush povod za neobuzdani antiamerikanizam Obamina rasa, ime, umjerenost i nebombastičnost djeluju kao ostvarenje sna.

Njihove nade su nerealne, piše Simon Jenkins, a očekivanja apsurdna. Novi predsjednik je izborom najbližih saradnika i u izjavama koje daje pokazao da neće imati koherentniju regionalnu strategiju od bilo koga američkog demokrata.

Pa ipak, Obamu islamski svijet dočekuje srdačnije nego bilo koga drugog američkog čelnika u modernoj eri.

Regija koja je tokom protekle decenije bila na udaru očajne američke politike od zemlje koja mu je nanijela toliko zla traži samo osmijeh i obećanje da će se u budućnosti truditi da bude bolja.

Ako Obama uspije iz regije povući svoje trupe, i tako uguši plamen džihada, ukazat će se prilika za oporavak i obnovu, piše Simon Jenkins u Guardianu.