Svijet
0

Obama optužio Clintonovu da govori kao Bush

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednički kandidat Barack Obama povezao je Hillary Rodham Clinton sa sadašnjim predsjednikom SAD-a Georgom Bushom ističući kako u svojim govorima prijeti "totalnim uništavanjem" Irana u slučaju da ova država napadne Izrael.

Oba predsjednička kandidata na prijemu Demokratske stranke dočekana su aplauzima i glasnim odobravanjem. Raspravljali su o dva problema - jednom iz oblasti unutrašnje, drugom iz vanjske politike.

Hillary je iznijela prijedlog za ukidanje poreza na benzin tokom ljeta, a takođe je i izjavila: "Želim da Iranci znaju da, ako ja budem predsjednik, napast ćemo ih," u slučaju napada nuklearnim oružjem na Izrael.

Njene prijedloge Obama je nazvao trikom dok je pokušavao smanjiti prednost koju je njegova partijska rivalka postigla prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja.

"To nije govor koji nam sad treba i zapravo mislim da je to refleksija Georga Busha," rekao je on.

Ipak, Clintonova je ostala pri svojim stavovima dok se očekuju izbori u Indiani i Sjevernoj Carolini.

"Ovo je konačni potez," rekla je ranije Hillary okupljenima u Fort Wayneu, aludirajući na svoju pobjedu u Pennsylvaniji od prije dvije sedmice. Nekoliko sati kasnije i nekoliko milja dalje, Obama je ubjeđivao glasače da njemu poklone svoje povjerenje.

Kako prenosi AP, senator Illionisa se nada da će pobjedom ove sedmice popraviti svoj ugled i vratiti se u utrku za predsjednika SAD-a, a glasačima je poručio da treba pomoć u toj nakani.