Svijet
0

Obama obećao dalji rast ekonomije

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama obećao je danas da će SAD zadržati rast ekonomije i 2011. godine i podsjetio republikance da preuzimanjem kontrole u Predstavničkom domu "dijele odgovornost za napredak zemlje".

"Moja obaveza kao predsjednika je da učinim sve da naša privreda raste, da imamo nova radna mjesta i da jačamo srednju klasu, to je moje obećanje za ovu godinu", rekao je Obama u radio obraćanju naciji.

Obama je dodao da se uprkos nedavnim vijestima o ekonomskom oporavku zemlja još uvijek oporavlja od teške recesije.

Ističući da je došlo vrijeme za ozbiljne odluke o dugoročnom održanju snažne privrede, rasta i konkurencije, Obama je podsjetio na američku tradiciju prevazilaženja prepreka kroz težak rad, maštu i kompromis.

"Za nekoliko dana biće formiran novi Kongres u kome jedan dom kontrolišu demokrate, a jedan republikanci i oni sada dijele odgovornost za napredak zemlje", rekao je Obama, čija je stranka izgubila na izborima za Predstavnički dom 2. novembra.

Obama je poručio republikancima da je spreman da sarađuje sa bilo kojom strankom koja ima dobre ideje i posvećenost za njihovu realizaciju.

"Pozivam sve birače da nas smatraju odgovornim za naš ili napredak ili neuspjeh u tome", rekao je Obama.
On je dodao da je uvjeren da su SAD spremne za period napretka kada će doći do rasta ekonomije, položaja i uticaja u svijetu.

"Ako se samo sjetimo za šta je Amerika sve sposobna moramo učiniti sve da SAD i u 21. vijeku budu ono što su bile u 20. - najveća i najjača sila na svijetu", rekao je Obama.