Uprkos posjeti Meksiku
0

Obama nema gripe, nedjelju proveo igrajući golf

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama, koji je prije deset dana posjetio Meksiko, dobrog je zdravlja i ne pokazuje nikakve simptome zaraze virusom svinjske gripe, a dan je proveo igrajući golf, objavili su u nedjelju dužnosnici Bijele kuće.

Otkako je Obama posjetio Meksiko 16. aprila, u toj je zemlji od svinjske gripe oboljelo više od hiljadu ljudi, a 81 osoba je umrla, uključujući i uglednog meksičkog arheologa Felipea Solisa koji se susreo s Obamom u Mexico Cityju.

Meksički ministar zdravstva Jose Cordova rekao je da je Solis umro sedam dana nakon što je dočekao Obamu u antropološkom muzeju u Mexico Cityju, te da je već dugo bolovao i umro od upale pluća nevezane s gripom.

Predsjedniku Obami "njegovi su doktori rekli da put u Meksiko nije doveo u opasnost njegovo zdravlje", rekao je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, a prenose američki mediji. Pomoćnici iz Bijele kuće nisu kazali koje su korake poduzeli predsjednikovi liječnici, kao što bi bilo testiranje na bolest ili cijepljenje, dok je jedan od njih sugerisao da Obama nije testiran.

"Mogu vam reći da predsjednik nema nikakvih simptoma i kako su mu liječnici savjetovali da nema potrebe da bude testiran", rekao je neimenovani pomoćnik, prenio je New York Daily News na web stranici.

List navodi kako svinjska gripa vjerojatno ima kratko vrijeme inkubacije, koje je manje od tri dana, te kako bi predsjednik Obama pokazivao simptome prije povratka u SAD da je bio zaražen.

Glasnogovornik Robert Gibbs u nedjelju je kazao da Obama dan provodi na golf igralištu i da je konstatno informisan o mjerama koje zdravstvene vlasti poduzimaju kako bi širenje gripe u SAD-u imalo minimalan učinak. Gibbs je također kazao da "predsjednikov put u Meksiko nije njegovo zdravlje izložio nikakvoj opasnosti".

U SAD je do sada utvrđeno 20 slučajeva, a jedna osoba je hospitalizirana. Ministarstvo zdravstva u nedjelju je proglasilo stanje zdravstvene krize, kako bi se mobilizala sva raspoloživa sredstva za borbu s potencijalnom epidemijom.