Svijet
0

Obama naložio spuštanje zastava na pola koplja za Armstronga

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama naložio je da se za sprovoda Neila Armstronga, koji bi trebao biti održan u petak, zastave spuste na pola koplja, izvijestili su u ponedjeljak mediji u SAD-u.

Obama je taj nalog izdao "u znak poštovanja prema Neilu Armstrongu".

Američki predsjednik je razmatrao i održavanje državnog sprovoda za Armstronga, prvog čovjeka koji je hodao po Mjesecu, no problem je što je Armstrong bio izrazito povučen čovjek te njegova obitelj ne želi javni događaj i planira privatni sprovod na području Cincinnatija.

Zamisao o državnom pogrebu iznio je republikanski zastupnik u Kongresu Bill Johnson "kako bi svaki Amerikanac mogao odati počast tom junaku", prenijela je Hina.

Državni pogrebi u SAD-u se obično organiziraju za bivše predsjednike, a posljednji je put to pravilo prekršeno 1964. za generala Douglasa MacArthura, koji se proslavio u Drugom svjetskom ratu i Korejskom ratu.

Američki astronaut Neil Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, preminuo je u subotu u 82. godini života. Armstrongu je početkom kolovoza ugrađena srčana premosnica, samo dva dana nakon njegova 82. rođendana 5. augusta, a umro je od komplikacija nakon te operacije, objavila je obitelj.