Svijet
0

Obama među demokratima ostvario dvocifrenu prednost nad Clinton

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izvještaj agencije Rasmussen, koja nadzire izbore za stranačke predsjedničke nominacije, pokazuje da je Barack Obama ostvario dvocifrenu prednost pred Hillary Clinton u utrci za predsjedničku nominaciju među demokratima.

Rezultati pokazuju da je Obama stekao 49 posto podrške potencijalnih glasača na izborima za predsjedničku nominaciju među demokratima, dok je Clinton pridobila 37 posto glasača.

Možda najšokantniji aspekt naglog rasta Obamine popularnosti je taj što on sada vodi među ženskim glasačima sa 46 prema 41 posto, za Hillary Clinton. Clinton je zadržala tijesno vodstvo među bjelkinjama, ali je njeno vodstvo u toj važnoj demografskoj kategoriji palo na samo tri posto.

Obama sada vodi sa 47 naprema 44 posto među bijelim glasačima i sa 69 nprema 10 posto među afroameričkim glasačima.

Ipak, iako svi podaci na nacionalnom nivou idu u Obaminu korist, nove ankete pokazuju da je Clinton još zadržala jaku poziciju u Viskonsinu gdje će se narednog utorka održati stranački izbori te da ima značajno vodstvo na izborima u Ohaju zakazanim za 4. mart.

U projekcijama rezultata novembarskih izbora, Obama vodi pred Johnom McCainom s 46 naprema 12 posto, dok McCain vodi pred Clinton s 48 prema 41 posto.

U anketama obavljenim po državama, Obama vodi pred McCainom u Novom Hempšajru, Koloradu i Nevadi. Clinton ne stoji dobro prema McCainu tim državama. U Misuriju McCain ima veliku prednost pred Clinton i Obamom.

Obama je trenutno najpopularniji kandidat; 55 posto ljudi pozitivno gleda na njega a negativno 43 posto. Clinton blagonaklono posmatra 44 posto potencijalnih glasača širom zemlje a negativno 53 posto. McCaina blagonaklono posmatra 50 posto, a negativno 47 posto ljudi.