SAD
0

Obama imenovao saveznu sutkinju Soniu Sotomayor u Vrhovni sud

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Barack Obama imenovao je u utorak saveznu sutkinju Soniu Sotomayor u Vrhovni sud Sjedinjenih Država, najviše sudbeno tijelo u zemlji.

Prije imenovanja predsjednik je rekao da od sljedećeg člana Suda želi intelektualnu energiju i dodir sa stvarnošću dodajući kako ne osjeća pritisak izbora na temelju demografije.

Naime, u javnosti su postojale spekulacije da će u devetočlani sud, u kojem ima svega jedna sutkinja, biti imenovana još jedna žena. Američki predsjednik je također bio pod pritiskom da nominira kandidata hispaničkog porijekla.

Obama je rekao kako je odabrao sutkinju Sotomayor kao kandidatkinju za Vrhovni sud ne samo zbog njenog dugogodišnjeg sudskog iskustva, već također i zbog njene izuzetne životne priče.

Sotomayor je rođena u njujorškoj četvrti Bronx od roditelja Portorikanaca. Odrasla je siromašnom dijelu ove četvrti. Kad joj je bilo osam godina, dijagnosticiran joj je dijabetes. Godinu dana nakon toga umro joj je otac, tako da je njena majka – inače medicinska sestra – nastavila podizati nju i njenog brata na relativno skromnim primanjima.

Sonia Sotomayor studirala je na dva prestižna američka sveučilišta – prvo je diplomirala na Sveučilištu Princeton, a potom na Pravnom fakultetu Sveučilišta Yale. Pedeset četverogodišnja Sotomayor kaže da je njeno životno iskustvo i njeno latinoameričko porijeklo utjecalo na njen rad kao sutkinje.

Bivši predsjednik Goerge Bush stariji imenovao ju je za saveznog suca u New Yorku 1992. godine, a bivši predsjednik Bill Clitnon imenovao ju je sutkinjom jednog prizivnog suda 1997.

Njezina najpoznatija sudska odluka je ona kad je presudila za igrače bejzbola koji su tužili vlasnike klubova, čime je bio okončan štrajk koji je doveo do skraćivanja prvenstva te 1995. godine.

Analitičari vjeruju da ako ona bude izabrana, neće doći do poremećaja ravnoteže u najvišem američkom sudskom tijelu, gdje bi trebala zamijeniti liberalnog suca Davida Soutera koji se povlači s dužnosti.

Ovo visoko sudsko tijelo donosi odluke u širokom spektru slučajeva, uključujući i sporna društvena pitanja kao što su pravo na pobačaj i smrtna kazna, izvijestila je VoA.