Svijet
0

Obama će olakšati Amerikancima putovanje na Kubu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio je da će ublažiti ograničenja za američke državljane koji žele da putuju u Kubu i da će vjerskim grupama i studentima biti omogućeno da posjete tu južnoameričku zemlju.

Obama vjeruje da će nova, manje rigorozna pravila, koja će olakšati i slanje novčanih pošiljki u Kubu, podržati civilno društvo u toj zemlji.

Cilj promjena, kako je navedeno u saopćenju američkog predsjednika, jeste razvijanje međuljudskih kontakata kroz veće akademske, kulturne i vjerske razmjene, prenosi BBC.

Po novim pravilima, vjerske organizacije će moći da finansiraju vjerska putovanja u Kubu pod opštom licencom, akreditovane institucije visokog obrazovanja će, takođe, moći da finansiraju putovanja.

Svaki državljanin SAD će moći da pošalje određenu količinu novca nekome ko nije član njegove porodice, kako bi podržao privatnu ekonomsku aktvinost, ili vjerskim institucijama da bi pomogao njihove aktivnosti.

Promjene su usljedile poslije ublažavanja višedecenijskog trgovinskog embarga koji su SAD uvele Kubi.

Obama je u aprilu 2009. naredio ublažavanje pravila o slanju novca i putovanju Kubanaca koji žive u SAD-u a koji posjećuju porodicu u Kubi.

Očekuje se da će nova pravila stupiti na snagu za oko tri sedmice.