Barack Obama
0

O vojnicima u Afganistanu nakon predsjedničkih izbora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama rekao je da bi mogao odgoditi odluka o broju vojnika i novoj vojnoj strategiji u Afganistanu do završetka drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji zakazanih za 7. novembar.

U intervjuu za američku TV-mrežu NBC Obama je u četvrtak rekao kako je sasvim moguće da će njegova administracija imati novi strategijski plan za američke snage u Afganistanu, ali da ga neće saopćiti do završetka drugog kruga predsjedničkih izbora.

On je govorio nakon susreta sa senatorom Johnom Kerryjem, koji se upravo vratio iz Kabula gdje se susreo s predsjednikom Hamidom Karzaijem.

U međuvremenu je glavni tajnik NATO-a pozvao na veći angažman u Afganistanu, govoreći da je tamošnji rat najkompleksniji izazov koji se ikada našao pred NATO savezom.

Govoreći uoči susreta ministara zemalja članica NATO-a u Slovačkoj, Anders Fogh Rasmussen je rekao da Savez mora biti posvećen uspostavljanju stabilnosti u Afganistanu.

Ukazujući na suzdržanost nekih članica NATO-a u vezi s pojačanim angažmanom u Afganistanu, Rasmussen je rekao da će cijena nedjelovanja biti veća, prenijela je VoA.

Očekuje se da će ministarstki skup NATO-a američki ministar Robert Gates informirati o novoj američkoj vojnoj strategiji u Afganistanu.