Svijet
0

NY Time: Suđenje za ratne zločine - zbog riječi!

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Suđenje Vojislavu Šešelju, koje bi moglo biti posljednji veliki proces pred Haškim sudom (ICTY), vjerovatno će ostati upamćeno kao jedinstven slučaj u analima toga suda - zato što se Šešlju ne sudi zbog djela, već zbog riječi, ocijenio je u najnovijem broju magazin "Time" iz New Yorka.

"Tužilaštvo Haškog suda ne tereti Šešelja da je fizički zlostavljao bilo koga ili da je bio dio zapovjednog lanca po čijem naređenju su vršena masovna ubistva i drugi zločini... Umjesto toga, Šešelj je optužen da je 'sijanjem otrovnih ideja' i vatrenim govorima poticao druge na ratne zločine", piše Time.

Ambiciozna optužnica mogla bi biti, dodaje njujorški mjesečnik, posljednji veliki slučaj pred ICTY-em, koji bi trebalo da okonča rad do kraja 2008. a žalbene postupke do 2010. godine.

"Postoji, međutim, mogućnost da se suđenje Šešelju pretvori u ruganje pravdi, pa čak i da Šešelju donese dodatne političke poene u Srbiji, u kojoj je njegova stranka najjača u parlamentu, a mnogi građani ga smatraju herojem", piše Time.

Iako je Šešelj izgledao staloženo prvog dana suđenja, činjenica da se u prošlosti često ponašao prkosno, čak i agresivno, ukazuje na mogućnost da bi proces mogao biti veoma buran, ocijenjeno je u članku.

Njujorški magazin piše tim povodom da se u Srbiji "ponovno širi nacionalizam", što je, prema ocjeni autora teksta, "posljedica neminovnog otcjepljenja Kosova, čemu se Beograd oštro protivi".

"Šešelj će najvjerovatnije, poput Miloševića, koristiti sudnicu za držanje govora mržnje, čime će povećati šanse na pobjedu svoga zamjenika Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u januaru, naročito kada se ima u vidu da tok suđenja prenosi nacionalna televizija", navodi Time.