Japan
0

Nuklearka Fukushima i dalje emituje radijaciju

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da se iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushime i dalje širi radijacija, ali da nema novih informacija o stanju reaktora.

IAEA navodi da japanske vlasti u ovom trenutku ne mogu da potvrde da su kotlovi prva tri reaktora "potpuno netaknuti", izjavio je James Lyons, direktor za bezbjednost nuklearnih postrojenja ove agencije UN.

"Imamo dovoljno informacija da utvrdimo da nema velikih rupa ili prekomjernog curenja iz tih kotlova. Ali radijacija se i dalje širi sa te lokacije", izjavio je on na redovnoj konferenciji za novinare.

On je dodao da postoji nedoumica o tome da li se radijacija širi iz reaktorskih kotlova ili bazena sa potrošenim šipkama nuklearnog goriva.

Japanski inženjeri uspjeli su da obnove napajanje električnom energijom u dijelu kontrolnog centra u Fukushimi, što će olakšati posao radnicima koji pokušavaju da ohlade reaktore i spriječe veće širenje radijacije, prenijela je japanska medijska kuća NHK.

Najveću zabrinutost izaziva stanje reaktora broj tri, koji je napunjen potencijalno opasnom smješom uranijuma i plutonijuma.

Stručnjaci smatraju da će troškovi dekontaminacije terena u okolini oštećene nuklearke biti ogromni i da će zagađenje trajati decenijama. 
Oni kažu da će japanski inženjeri morati da ulože ogroman napor da bi, uz veliki rizik po sopstveno zdravlje, potpuno zasutavili širenje radijacije iz nuklearke koja je oštećena u velikom zemljotresu i cunamiju.