Svijet
1

NSA špijunirala i Gerharda Schroedera

FENA
Gerhard Schroeder (Foto: EPA)
Gerhard Schroeder (Foto: EPA)
Američka obavještajna služba špijunirala je i bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i to od 2002. godine, objavila je televizija NDR.

Schroeder, koji je socijaldemokrata i koji je na mjestu kancelara bio od 1998. do 2005. godine, pojavio se kao još jedno ime na listi pojedinaca i institucija, koje je od 2002. špijunirala američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), na početku njegovog drugog mandata na mjestu šefa Njemačke.

AFP podsjeća i da je Schroeder u to vrijeme bio protivnik vojne intervencije u Iraku. Poslije ovog najnovijeg izvještaja, Schroeder je izjavio da nije iznenađen što su ga špijunirali, iako u to vrijeme uopće nije razmišljao o takvoj mogućnosti.

Odnose između Njemačke i SAD-a uzdrmalo je otkriće bivšeg djelatnika NSA, Edwarda Snowdena, da je američka služba špijunirala i kancelarku Angelu Merkel. Američki predsjednik Barack Obama, tvrdio je u posljednjem intervjuu, da Merkel više nije pod nadzorom obavještajne službe SAD-a.

Njegov državni tajnik John Kerry, rekao je u Berlinu da SAD shvataju ozbiljno ljutnju Njemačke zbog prisluškivanja Merkel, kao i da njemačka kancelarka i američki predsjednik razgovaraju o tom problemu.

NSA