Preliminarni rezultati
0

Novozelanđani glasali za eutanaziju, legalizacija kanabisa nije dobila podršku

A. Z.
Dva referendumska pitanja na izborima (Foto: EPA-EFE)
Dva referendumska pitanja na izborima (Foto: EPA-EFE)
Novozelanađani su glasali za legalizaciju eutanazije za pacijente koji su neizlječivo bolesni, dok legalizacija kanabisa, prema preliminarnim rezultatima, nije dobila podršku.

Legalizacija eutanazije bila je referendumsko pitanje na glasačkim listićima za opće izbora koji su održani 17. oktobra. Glasači smatraju da bi ljudi koji trpe ekstremne bolove trebali imati mogućnost izbora kako i kada će okončati svoj život. Na listiću se nalazilo još jedno pitanje, a ticalo se legalizacije kanabisa.

Rezultati referenduma o eutanaziji obavezujući su i zakon bi na snagu trebao stupiti 12 mjeseci nakon konačnih rezultata, odnosno 6. novembra 2021. godine.

Preliminarni rezultati koje je u petak objavila izborna komisija, pokazali su da je za legalizaciju eutanazije glasalo 65,2 posto glasača, dok je 33,8 posto bilo protiv. Istovremeno, 46,1 posto Novozelanđana je glasalo za legalizaciju kanabisa, dok je 53,1 posto njih bilo protiv.

Preliminarni rezultati ne uključuju skoro pola miliona posebnih glasova, što znači da će konačni rezultati biti potvrđeni tek 6. novembra. To je dalo nadu osobama koje se zalažu za legalizaciju kanabisa da će ishod na kraju biti drugačiji.

Glasanjem za legalizaciju eutanazije Novi Zeland je postao sedma zemlja u svijetu koja bi legalizirala potpomognuto samoubistvo.

Prema novozelandskom zakonu, legalizacija eutanazije stupit će na snagu samo ako je više od 50 posto glasača na referendumskom listiću označilo "da".

Kada je riječ o legalizaciji kanabisa, zakon bi trebao regulisati način prodaje i korištenja, što bi uključivalo proizvodnju i prodaju svježe i osušene materije za osobe starije od 20 godina. Legalizacija bi nametnula strožija pravila od onih koja se tiču prodaje alkohola i duhana.

Premijerka Jacinda Ardern je kazala da je označila "da" na oba referendumska pitanja.