Najava "vraćanja" Tajvana
25

Novogodišnje obraćanje Xi Jinpinga: Nema sumnje, Kina će biti ujedinjena

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana je neizbježno, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u svom novogodišnjem obraćanju u nedjelju. Po pitanju Tajvana, koji za dvije sedmice bira novog predsjednika, zauzeo je oštriji stav nego prije godinu dana

Tajvanski predsjednički i parlamentarni izbori najavljeni za 13. janar održat će se u vrijeme zategnutih odnosa između Pekinga i Taipeija.

Kina također koristi vojsku kako bi povećala pritisak na samoupravni otok s demokratskom vladom, koji smatra svojim teritorijem.

Peking se nikada nije odrekao upotrebe sile za preuzimanje kontrole nad Tajvanom u okviru svoje politike Jedne Kine, ali Xi nije spomenuo vojne prijetnje u govoru na državnoj televiziji.

"Ponovno ujedinjenje domovine je historijska nužnost. Sunarodnjaci s obje strane Tajvanskog tjesnaca trebali bi biti ujedinjeni zajedničkim osjećajem svrhe i učestvovati u slavi oživljavanja kineske nacije", rekao je Xi.

Prošle je godine kineski lider rekao da su ljudi s obje strane tjesnaca "članovi iste porodice" te da se nada njihovoj saradnji u zajedničkim naporima za trajni prosperitet Kine.

Kina ima posebne rezerve prema predsjedničkom kandidatu tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP), koji je trenutni potpredsjednik Lai Ching-te. On vodi u anketama, ali ga Peking naziva opasnim separatistom koji šteti interesima samog Tajvana.

DPP naglašava da samo Tajvanci mogu odlučiti o svojoj budućnosti. Laijev glavni protivnik na izborima, Hou Yu-ih iz glavne opozicije stranke Kuomintang, kaže isto. Tradicionalno podržava bliže odnose s Kinom, ali odbacuje optužbe da je naklonjena Pekingu.