Svijet
29

Novinari iz cijelog svijeta traže puštanje na slobodu novinara Al Jazeere

Klix.ba
Trojici novinara Al Jazeere koji su uhapšeni u Egiptu, jer su navodno komunicirali sa nedavno zabranjenom organizacijom Muslimanska braća, koja je proglašena "terorističkom" organizacijom, produžen je boravak u pritvoru.

Peter Greste, Mohamed Fadel Fahmy i Baher Mohamed su posljednje žrtve čitavog niza napada na novinare na Bliskom istoku i šire. Druga dva Al Jazeerina novinara, Mohammed Badr i Abdullah al-Shami, su u zatvoru od jula 2013.

Kampanja na socijalnim mrežama pod zvaničnim haštagom #FreeAJstaff je uveliko u toku.

Od kasno popodne jučer, viralnim su postale i fotografije koje novinari širom svijeta postavljaju na socijalnim mrežama u znak podrške uhapšenim kolegama.

Kao odgovor, deseci renomiranih novinara iz cijelog svijeta potpisali su pismo kojim se zahtijeva oslobađanje novinara. U pismu je navedeno:

"Mi, novinari i urednici iz međunarodnih novinskih organizacija koje izvještavaju iz Egipta ovim putem apelujemo da se smjesta puste na slobodu naše kolege Peter Greste, Mohamed Fadel Fahmy i Baher Mohamed, koji su lišeni slobode od 29. decembra. Duboko smo zabrinuti zbog saznanja da bi naše kolege, a sva trojica su novinari koji uživaju veliko poštovanje, mogli biti suočeni sa optužbama koje uključuju pripadnost terorističkoj organizaciji i širenje lažnih vijesti koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost.

Također apelujemo da se oslobode i ostali novinari koji su u pritvoru u Egiptu, od kojih su neki nasumično zatvoreni već više od pet mjeseci.

Hapšenje ovih novinara baca sjenu na slobodu štampe i medija u Egiptu. Vjerujemo da je poštivanje prava novinara i omogućavanje slobodnog toka informacija od ključnog značaja za povećanje razumijevanja i služi na dobrobit svim Egipćanima i cijelom svijetu."

Najpoznatije lice CNN-a, Christiane Amanpour, koja je potpisala pismo, prošle sedmice se u programu žalila zbog činjenice da su "trojica kolega u zatvoru jer obavljaju svoj posao."