Svijet
26

Novi zemljotres jačine 4,7 stepeni Richterove skale u centralnim dijelovima Italije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U centralnim dijelovima Italije rano jutros je registriran novi snažan potres u mjestu Amatrice koje je već teško oštećeno u zemljotresu od prije dva dana. Američki geološki institut navodi da je najnoviji potres bio jačine 4,7 stepeni prema Richterovoj skali, dok italijanski nacionalni geološki institut navodi da je bio 4,8 stepeni.

Tom potresu, koji je registriran nešto prije 6:30 sati, prethodilo je na desetine slabijih potresa tokom noći. U posljednja dva dana, poslije prvog snažnog zemljotresa, registrirano je više od 500 naknadnih potresa.

Prema jučer objavljenim podacima italijanske službe za civilnu zaštitu, u snažnom zemljotresu, koji je u srijedu pogodio centralne dijelove Italije, poginulo je 250 ljudi, a 365 je povrijeđeno.

Kako se navodi, blizu 200 žrtava je izvučeno ispod ruševina samo u gradu Amatrice.

Zemljotres jačine 6,2 stepena prema Richterovoj skali, koji je u srijedu u 3:36 sati zatresao oblast u blizini Perugie, blizu 170 kilometara sjeveroistočno od Rima, osjetio se na širokom području centralne Italije, nakon čega su mnogi ljudi istrčali na ulice.

Najteže je pogođeno područje između regija Lazio, Marche, Umbria i Abruzzo gdje su uništena mjesta Accumoli, Amatrice, i Arquata del Tronto u kojima su se ljudima pred zoru krovovi obrušili na glave dok su spavali pa su osvanuli u ruševinama, krhotinama i prašini.