Zadovoljni rezultatima
54

Novi Zeland je tek danas ukinuo posljednje restrikcije vezane za koronavirus

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi Zeland je u utorak ukinuo posljednje Covid restrikcije, spuštajući konačnu zavjesu na jednu od najstrožijihh svjetskih politika pandemije dok je vlada rekla da je zemlja pretrpjela daleko nižu stopu smrtnosti nego mnoge druge nacije.

Ministrica zdravstva Ayesha Verrall rekla je da otočna država ukida svoje preostalo sedmodnevno pravilo obavezne izolacije za one koji su pozitivni na koronavirus, kao i obvezne maske u zdravstvenim ustanovama od utorka u ponoć.

Novi Zeland bio je primjer za to kako se nacije mogu uspješno odbraniti od koronavirusa kada se prvi put pojavio 2020. godine, naredivši rana zatvaranja i stroge granične mjere.

Rana zero-Covid strategija značajno je smanjila početni učinak izbijanja koronavirusa, poštedivši Novi Zeland raširenih smrtnih slučajeva i preopterećenih ssistema zdravstvene zaštite koji su viđeni u većem dijelu svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Ali to je također držalo otočnu državu međunarodno zatvorenom i postajala je sve nepopularnija kako su se pravila oduživala i uzimala danak ekonomiji.

"Bio je to dug put, no zahvaljujući puno napornog rada, pristup novozelandske bolesti COVID-19 prešao je s hitnog odgovora na održivo dugoročno upravljanje", rekla je Verrall u saopćenju u ponedjeljak.

Covid je ove zime, trenutne sezone na Novom Zelandu, izvršio znatno manji pritisak na zdravstveni sistem, a prema vladi, slučajevi čine samo 2,2 posto nedavnih prijema u bolnicu.

"To, u kombinaciji s razinama imuniteta stanovništva, znači da je kabinetu i meni savjetovano da smo u poziciji da sigurno uklonimo preostale mjere za COVID-19", rekla je Verrall.

No, rekla je da se onima koji su “bolesti ili su pozitivni na Covid-19” savjetuje da ostanu kod kuće pet dana.

Također je naglasila da maske za lice ostaju važno sredstvo za sprječavanje širenja respiratornih bolesti u zdravstvenim i invalidskim ustanovama.

Premijer Chris Hipkins nazvao je ovaj potez "značajnom prekretnicom". Hipkins je rekao da je 3.249 Novozelanđana umrlo od koronavirusa od 5,1 milona stanovnika zemlje.

“Da je Novi Zeland imao sličnu stopu smrtnosti od Covida-19 kao Sjedinjene Države, prijavili bismo oko 15.000 smrtnih slučajeva od Covida”, ustvrdio je.

Stroge kontrole nisu bile bez političkih troškova za novozelandsku vladajuću Laburističku stranku.

Početni uspjeh predvodila je njegova prethodnica, Jacinda Ardern, a kako su se stroga ograničenja vukla, rasla je frustracija javnosti zbog njezinih učinaka koji su mjesecima razdvajali porodice i zatvarali sve gotovo sve strance.

Dugotrajna obustava rada i mandati zbog Covida doveli su do alarmantnih scena u glavnom gradu Wellingtonu prošlog marta kada su prosvjednici koji su tjednima kampirali ispred parlamenta zapalili šatore, madrace i stolice, u vrijeme kada se zemlja borila s ekonomskim problemima i sve većim troškovima življenja.

Podrška Ardern i Laburističkoj stranci pala je 2022., prije nego što je u januaru objavila svoju iznenadnu odluku da odstupi navodeći kao razlog nedovoljnu energiju da nastavi.

Kao ministar zdravstva tokom većeg dijela pandemije Hipkins je bio blisko povezan s nultom kontrolom Covida. Novi Zeland ide na izbore u oktobru, a laburisti se suočavaju s teškim izazovom oporbene Nacionalne stranke desnog centra.

Zemlja je postupno ponovno otvarala svoje granice tokom 2022., poništavajući rigoroznu kontrolu uvedenu u martu 2020. kako bi se stranci držali podalje i ograničila mjesta za povratak građana.

U planu od pet koraka, prvo je građanima omogućeno da se vrate kući prije nego što dočekaju povratak široko rasprostranjenog turizma.