Italija
0

Novi zakon protiv ilegalne migracije

SRNA
Organizacije za ljudska prava i Vatikan oštro su kritikovali zakon protiv ilegalne migracije, koji je usvojio italijanski parlament, a koji predviđa znatno strožije kaznene mjere i formiranje građanskih patrola kao pomoć policiji u održavanju reda.

Ilegalna imigracija kažnjavaće se visokim novčanim globama od 5.000 do 10.000 evra, a onima koji svjesno kriju u kući ilegalne imigrante slijedi tri godine zatvora, javila je mreža BBC.

Zakon predviđa i produženje pritvora za ilegalne imigrante na šest mjeseci i nalaže od roditelja koji vade rodni list djetetu da prikažu dokumenta kojim dokazuju da su državljani.

Među najkontroverznijim mjerama su nenaoružane građanske patrole, čiji je cilj da pomažu policiji. Desničarska uniformisana grupa italijanska Nacionalna garda, osnovana prošlog mjeseca i koju povezuju sa fašistima Benita Musolinija, najavila je patroliranje ulicama.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni rekao je da članovima ove grupe neće biti dozvoljeno da patroliraju. Maroni, član antiimgracione Sjeverne lige koja je ključni saveznik desničarskom premijeru Silviju Berluskoniju, predložio je ovaj zakon, a uvođenje strožijih mjera protiv imigracije bio je uslov za podršku premijeru na izborima prošle godine.

Zakon protiv ilegalne migracije je usvojen u Senatu odnosno Gornjem domu italijanskog parlamenta u četvrtak sa 157 glasova "za" i 124 "protiv", dok je Donji dom to učinio u maju.

Italija je nedavno uvela sistem ekspresnog vraćanja brodova punih imigranata u Libiju, prije nego što mogu da traže azil.

Vlada je saopštila da se suočava sa poplavom imigranata koju ne može kontrolisati. Više od 36 000 migranata pristalo je obale Italije prošle godine, što je povećanje od 75 odsto u odnosu na prošlu godinu.