Svijet
0

EU nameće sankcije ukrajinskim zvaničnicima zbog nasilja

Klix.ba
(Foto: EPA)
Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije dogovorili su nametanje sankcija ukrajinskim zvaničnicima odgovornim za nasilje i prekomjernu upotrebu sile, saopćeno je večeras.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na Twitteru je objavio da je odlučeno kako će imovina zvaničnika biti zamrznuta po hitnom postupku.

Najmanje 75 osoba poginulo je od utorka, 18. februara, u sukobima u Kijevu, saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva zdravlja. Ukupno je 571 osoba zatražila medicinsku pomoć, od čega je 363 zadržano na bolničkom liječenju.

Evropska povjerenica za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton je kazala da je najveća odgovornost na predsjedniku Viktoru Janukoviču koji treba da uspostavi pregovore među dvjema stranama.

Ministri EU su se na hitnom sastanku u Briselu dogovorili i da obustave izdavanje viza odgovornima za nasilje.

Ukrajinski parlament glasao je za prekid protivterorističke operacije i da se sve jedinice sigurnosnih snaga vrate u svoje baze.

U rezoluciji, koju je usvojio parlament, također se poziva na oslobađanje svih uhapšenih osoba i zabranjuje policiji da blokira puteve. Stalni predstavnik ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u Vrhovnoj Radi Juri Mirošničenko rekao je da je glavni zadatak zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini.

"Prvi i najvažniji zadatak sa kojim se suočavamo je zaustavljanje krvoprolića. Iz tog razloga predsjednik održava sastanke i vodi višesatne konsultacije sa našim kolegama iz EU. Zbog toga je i pozvao lidere opozicije na sastanak", naveo je Mirošničenko.

Nakon što je sinoć objavljeno da je ukrajinski predsjednik sklopio primirje sa liderima opozicije, danas je uslijedilo novo krvoproliće.

Od ranog jutra glavni trg u Kijevu obavijen je dimom, a demonstranti su putem razglasa pozvani na jačanje barikada. Čulo se glasno lupanje, sporadična pucnjava i sirene. Ubrzo su buknuli novi sukobi između demonstranata i policije.

Demonstranti su preuzeli kontrolu nad hotelom Ukrajina u blizini trga, u kojem žive mnogi zastupnici u ukrajinskom parlamentu. Oko podneva su stigle nove uznemirujuće videosnimke s ulica Kijeva na kojima leže mrtva tijela.

U jednoj zgradi u blizini gradske vijećnice u centru Kijeva zarobljeno je 67 pripadnika policije. Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da snage sigurnosti imaju dopuštenje da koriste vatreno oružje u samoodbrani, a da je na njih pucano iz automatskog oružja i snajpera.

Ministri vanjskih poslova Poljske, Francuske i Njemačke su u Kijevu, gdje razgovaraju sa Janukovičem i predstavnicima opozicije. Šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski istakao je da je u razgovorima postignut određeni napredak, ali da i dalje postoje nesuglasice.