Svijet
0

Novi ugovor i Kosovo glavne teme neformalnog sastanka ministara EU-a

FENA
Via do Castelo
Via do Castelo
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije okupit će se u petak i subotu na neformalnom sastanku u portugalskom gradu Viana do Castelo, gdje će razgovarati o novom ugovoru EU-a, pitanju Kosova i odnosima s Rusijom.

Ministrima zemalja članica u subotu će se radnim ručkom pridružiti i njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja. Ministre iz kandidatskih zemalja Hrvatske, Turske i Makedonije predsjedništvo EU-a će izvijestiti o rezultatima rasprave na neformalnom sastanku.

Prvi dan sastanka predviđen je za raspravu tekstu novog ugovora te o Kosovu, dok će se u subotu razgovarati o budućim odnosima s Rusijom. Riječ je o neformalnim sastancima koje se održavaju dvaput godišnje u zemljama koje u tom trenutku predsjedavaju Unijom, a koji se u žargonu EU-a nazivaju Gymnić, prema nazivu mjesta u Njemačkoj gdje je početkom 90-ih godina održan prvi takav sastanak.

Budući da je riječ o neformalnom sastanku, ne donose se nikakvi službeni zaključci ni odluke.

Nakon početka Međuvladine konferencije (IGC) 23. jula, neformalni ministarski sastanak bit će prva prigoda za političku raspravu o radu na izradi novog ugovora EU-a, koji bi trebao zamijeniti propali ustav, odbačen na referendumima u Francuskoj i Holandiji, podsjeća Hina.

Portugalsko predsjedništvo podnijet će usmeni izvještaj o dosadašnjem radu ekspertne skupine pravnika koja radi na izradi teksta novog ugovora u skladu s mandatom, koji je odobren na junskom samitu EU-a.

Predsjedništvo EU-a planira cijeli posao na usklađivanju teksta ugovora dovršiti do sredine oktobra kako bi mogao biti prihvaćen na neformalnom samitu u Lisabonu, 18. i 19. oktobra.

Potencijalna prijetnja takvom slijedu događaja mogla bi biti situacija u Poljskoj, gdje se u oktobru očekuju izvanredni parlamentarni izbori. "U normalnim okolnostima za usvajanje stajališta o novom ugovoru potrebna je snažna vlada. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati", izjavila je ove sedmice u Bruxellesu poljska ministrica vanjskih poslova Anna Fotyga.

Poljska na čelu s vladajućim blizancima Kaczynski bila je najveća prepreka postizanju dogovora o obrisima novog ugovora na junskom samitu u Bruxellesu. Nakon dramatičnih pregovora s poljskim čelnicima, tadašnja predsjedavajuća Evropskog vijeća, njemačka kancelarka Angela Merkel uz pomoć ostalih čelnika uspjela je dogovoriti kompromisno rješenje oko načina odlučivanja.

Poljaci su se protivili uvođenju sistema odlučivanja dvostrukom većinom, tražeći da se zadrži sadašnji sistem odlučivanja ponderiranim glasovima. Na kraju je postignut dogovor da se sistem odlučivanja dvostrukom većinom odgodi do 2014. godine.

Odlučivanje prema sadašnjim pravilima može se produžiti i do 2017. godine ako to zatraži bilo koja članica, a nakon toga odlučivalo bi se samo dvostrukom većinom. Uz te ustupke, Poljaci žele i dodatni osigurač kojima bi mogli lakše blokirati neke odluke u slučajevima kada ostanu u manjini.

Druga potencijalna opasnost za dogovor oko teksta ugovora je pitanje izuzeća koje je izborila Velika Britanija. Britanski premijer Gordon Brown i dalje ne želi isključiti mogućnost referenduma kako bi od svojih evropskih partnera mogao tražiti da ne traže od njega nešto što ne može proći kod eurospketične britanske javnosti.

Riječ je o rješenjima koja Veliku Britaniju izuzimaju iz obaveza provedbe pojedinih odredbi iz područja pravosuđa i unutarnjih poslova, a koja je dogovorio tadašnji premijer Tony Blair.

U petak će se na ministarskom sastanku sudjelovati Wolfgang Ischinger, predstavnik EU-a u međunarodnoj trojci, u kojoj su još Sjedinjene Države i Rusija, koja pregovora o budućem statusu Kosova. Pitanje Kosova za EU predstavlja "vrući krompir", budući da nema potpunog suglasja oko statusa te pokrajine, koja je sada pod protektoratom UN-a. Većina članica EU-a podržava američko stajališta da Kosovo treba postati neovisna država, dok pojedine članice imaju razumijevanje za Srbiju, koja se tome oštro protivi i čija stajališta podržava Rusija.

Ministri će u subotu razgovarati o odnosima s Rusijom u svjetlu priprema za predstojeći summit EU/Rusija 26. oktobra u Lisabonu. Početak pregovora između EU i Rusije i dalje je blokiran zbog poljskog veta. Varšava ne želi popustiti dok Moskva ne ukine embargo na uvoz poljskog mesa.

Također u subotu, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izvijestit će ministre o stanju na Bliskom istoku.