Njemačka
0

Novi skandal u sveštenstvu

SRNA
Njemačko Tužilaštvo saopštilo je danas da je katolički sveštenik (50) optužen za silovanje maloljetne djevojčice nakon dojave od specijalizovanog tijela ustanovljenog za borbu protiv skandala koji su potresali katoličku crkvu.

Portparol tužilaštva Aleksander Retemajer rekao je da je sveštenik, koji je tokom trogodišnjeg perioda od 1990. godine navodno zlostavljao djevojku tada 14-godišnjakinju, njoj govorio da "neće otići u raj ukoliko se ne povinuje".

Portparol biskupije u Osnabruku na zapadu Njemačke, gdje se navodno silovanje desilo, Herman Harman rekao je da je sveštenik suspendovan sa dužnosti u martu kada je žena prijavila slučaj i pokrenuta istraga.

On je istakao da je slučaj predat policiji kada je sveštenik odbio da se preda vlastima.

Poput nekoliko zemalja i Njemačka je u proteklih nekoliko mjeseci bila pogođena otkrićima da je više stotina djece bilo fizički ili seksualno zlostavljano u instuticijama od kojih većinu vode katolički sveštenici.

Skandal je nanio veliku štetu ugledu katoličke crkve u Njemačkoj, pet godina nakon što je za papu imenovan Benedikt Šesnaesti, koji je porijeklom iz te zemlje.