Svijet
0

Novi saudijski kralj Salman obećao kontinuitet politike

FENA
Kralj Salman (Foto: AFP)
Kralj Salman (Foto: AFP)
Saudijski kralj Salman obećao je kontinuitet, nekoliko sati nakon što je naslijedio tron poslije smrti svog polubrata, kralja Abdullaha.

Novi kralj brzo je imenovao nasljednike i ministre, među kojima i jednog princa iz treće generacije vladajuće dinastije, prenosi BBC.

Kralj Abdullah preminuo je tokom noći, sedmicama nakon što je primljen u bolnicu s upalom pluća.

On je ukopan u neoznačeni grob u Rijadu, nakon džume.

Njegova sahrana obavljena je u skladu s tradicijom vehabizma - ultrakonzervativne forme sunitskog Islama koju prakticira to kraljevstvo - gdje su sahrane skromne i jednostavne.

Kralj Abdullah umotan je u mrtvački pokrov a ambulantno vozilo je prebacilo njegovo tijelo u džamiju Imam Turki bin Abdullah u Rijadu.

Nakon molitve, kojoj su prisustvovali šefovi država Perzijskog zaliva kao i strani čelnici među kojima su bili turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i pakistanski premijer Nawaz Sharif, njegovo tijelo je prebačeno na javno groblje i ukopano.

U roku od nekoliko sati od naslijeđivanja trona, kralj Salman (78) obećao je zadržati istu politiku kao i njegovi prethodnici.

"Mi ćemo nastaviti da se povinujemo ispravnoj politici koju Saudijska Arabija slijedi od svog formiranja", izjavio je on u govoru emitovanom na državnoij televiziji.