Ruski grad
54

Novi napad na Belgorod: Pogođen tržni centar, ima poginulih

I. M.
U ruskom gradu Belgorod danas se oglasilo upozorenje za zračni napad nakon čega je grad bio granatiran.

Prema nezvaničnim informacijama u napadima ima poginulih.

Telegram kanal "112" javlja da su u posljedicama raketnog napada četiri osobe poginule, a sedam je povrijeđeno. Telegram kanal Mash piše da je u napadu bilo šest mrtvih i 10 povrijeđenih.

Granata je pogodila tržni centar. RIA Novosti, pozivajući se na svog dopisnika, javljaju da je tržni centar oštećen.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti pokrenuta sirena za upozorenje na rakete. Ubrzo je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da je Ukrajina pokušala da udari na rusku teritoriju koristeći višestruki raketni sistem RM-70 Vampire. Prema podacima Ministarstva odbrane, sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 14 raketa iznad Belgorodske oblasti. U poruci vojnog resora ne govori se ništa o posljedicama napada i žrtvama.

Guverner Kurske oblasti Roman Starovoit rekao je da u Belgorodu "ima mnogo žrtava - ubijenih i ranjenih". Nije naveo njihov broj. Vlasti Belgorodske oblasti još nisu izvijestile o samom granatiranju i njegovim posljedicama.

Podsjećamo, Belgorod je 30. decembra 2023. godine bio podvrgnut najžešćem granatiranju ukrajinskih oružanih snaga tokom čitavog rata između Rusije i Ukrajine. U napadu je ubijeno 25 ljudi, a više od 100 je ranjeno.