Svijet
0

Nove optužbe za silovanje protiv iračkih snaga sigurnosti

FENA
Četvorica iračkih vojnika optužena su za silovanje 50-godišnje sunitske žene i dvije njene kćerke u drugom navodu o seksualnom zlostavljanju protiv iračkih snaga u sedmicu dana, saopćio je zvaničnik u četvrtak.

Brigadni general Nijm Abdullah izjavio je da se silovanje navodno desilo prije deset dana u gradu Tal Afaru tokom potrage za oružjem i pobunjenicima.

Pukovnik i trojica prozvanih ljudi negirali su optužbu, ali su kasnije priznali da su bili suočeni sa ženom, Turkmenkom po nacionalnosti. Abdullah je kazao kako je peti vojnik posumnjao da se nešto pogrešno dešava, provalio je u kuću i prisilio ostale prijetnjom vatrenim oružjem da prestanu zlostavljati ženu, javio je AP.

"Oni su predani pravosudnim vlastima kako bi mogli dobiti pravičnu kaznu", izjavio je Abdullah, koji praktično služi kao gradonačelnik grada.

Bez obzira na vjerodostojnost, drugi takav navod samo jednoj sedmici vjerovatno bi dodatno potkopao ugled iračkih snaga sigurnosti, za koje se SAD nadaju da bi mogle preuzeti nadležnost od koalicionih trupa i njihovih saveznika kada se vrate kućama.

Izvještaj je uslijedio nakon navoda od ponedjeljka da su trojica iračkih policajaca silovali 20-godišnju sunitsku ženu tokom zatočenja nakon pretrage njene kuće u zapadnom Bagdadu.

Ona je odvedena u policijski garnizon gdje se zlostavljanje navodno desilo u nedjelju, ali su je spasili američki vojnici, kazala je.

Vlada premijera Nurija al-Malikija oslobodila je policajce optužbi nakon istrage koja je trajala manje od jednog dana i optužila je sunitske aktiviste za fabrikovanje navoda kako bi potkopali podršku snagama sigurnosti tokom bagdadske sigurnosne operacije koja je u toku.

Njene optužbe i brzina kojom su policajci oslobđeni optužbi pokrenuli su, međutim, političku buru, dok sunitski polirtičari optiužuju vladu pod šiitskim vodstvom za zataškavanje. Američke vlasti pokrenule su vlastitu istragu.

Silovanje se smatra posebno gnusnim zločinom u ovom konzervativnom, plemenskom muslimanskom društvu a žrtve rijetko govore o njemu u javnosti, strahujući od sramote pa čak i od smrti u rukama muške rodbine koja nastoji osvetiti porodičnu čast.

Žena iz slučaja u Tal Afaru u četvrtak se pojavila na televiziji Al-Jazeera, rekavši kako su vojnici od nje tražili podatke o izvjesnim pojedincima i optužili su je da laže kada je rekla da ne zna ništa o njima.

"Oni su mi zaprijetili da će mi, ukoliko ne sarađujem, napraviti skandal", kazala je.

Upitana zašto nije odmah prijavila zlostavljanje, ona je odgovorila: "Kome da se žalim? Niko nam ne dopušta da se žalimo."

Abdullah nije mogao reći da li su optuženi vojnici šiiti ili suniti, kazavši samo kako su došli sa šiitskog juga zemlje. Neki šiitski poslanici su izjavili da su najmanmje dvojica od trojice optuženih u bagdadskom slučaju bili sunitski Arapi.