Norveška
0

Nova žalba Andersa Breivika

SRNA
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Breivik, akter napada u kome je 22. jula ubijeno 77 mladih ljudi u Norveškoj, žalio se Vrhovnom sudu na odluku da ponovo bude podvrgnut psihijatrijskog ekspertizi, saopštili su danas njegovi advokati.

Apelacioni sud u Oslu juče je potvrdio odluku suda prve istance, prema kojoj je, dozvoljeno da Breivik bude ponovo podvrgnut psihijatrijskoj procjeni nakon što je ekspertizom utvrđeno da nije sposoban za krivično gonjenje.

Advokati Breivika smatraju da pravosuđe uobičajeno ne traži protiv ekspertizu prije suđenja ako tužilaštvo to nije zatražilo, dodajući da je odluka sudija prve istance zasnovana na dokumentima koji se u principu čuvaju kao medicinska tajna.

"Ocijenili smo da je u principu veoma važno da uložimo žalbu Vrhovnom sudu, najvišoj pravosudnoj istanci u zemlji", izjavio je advokat Geir Lipestad nakon konsultacija sa klijentom koje su obavljene u zatvoru u blizini Osla. 

Prvu ekspertizu vodila su dvojica psihijatrijskih stručnjaka koji su zakljulili da je Breivik psihotičan i s toga ne podleže sudskom kažnjavanju.

Ovi zaključci pokrenuli su brojne kritike u ovoj skandinavskoj državi, jer se svi čude kako da akter zločina, koji je tako marljivo pripreman više godina, može da bude proglašen krivično neodgovornim.

 Breivik je počinio masakr 22. jula na ostrvu Utoja kada je ubijeno 77 lica.