Okupirana Abhazija
6

Nova ruska pomorska baza na Crnom moru uznemirila je Gruziju koja strahuje od uvlačenja u rat

D. Be.
Izvor: BBC
Izvor: BBC
Početkom novembra, 50 gruzijskih opozicionih zastupnika obratilo se državama članicama NATO-a i EU pozivajući na jedinstveni stav protiv ruskog plana da uspostavi stalnu pomorsku bazu u otcijepljenoj gruzijskoj regiji Abhaziji.

Planovi Kremlja potaknuli su strah da bi baza mogla uvući Gruziju, koja se nada članstvu u EU, u ruski rat u Ukrajini i naštetiti planovima Tbilisija za luku na Crnom moru.

"Jednoglasno i odlučno osuđujemo rusku okupaciju, militarizaciju i druge radnje usmjerene na aneksiju okupiranih područja Gruzije, čiji je novi izraz otvaranje stalne ruske pomorske baze u luci Ochamchire", stoji u saopćenju gruzijskih zastupnika.

Sedmicama ranije de facto lider Abhazije, Aslan Bzhania, potvrdio je da je potpisan sporazum s Kremljom o stalnoj pomorskoj bazi u crnomorskoj luci Ochamchire.

Abhazija je međunarodno priznata kao dio Gruzije, ali je od 1990-ih pod kontrolom ruskih i separatističkih snaga.

Izvor: BBC
Izvor: BBC

Gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ruski plan kao "grubo kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Gruzije", iako su vlasti u Tbilisiju umanjile važnost stalne pomorske baze, opisujući je kao neposrednu prijetnju.

"Čak i ako počnu graditi bazu u Ochamchireu, trebat će im najmanje tri godine. Koncentrirani smo na neposredne prijetnje, a ne na prijetnje koje bi mogle doći u budućnosti", rekao je za BBC Nikoloz Samkharadze, šef gruzijskog Odbora za vanjske poslove.

Kaže da je vlada više usredotočena na gruzijske građane koje ruske snage ubijaju ili kidnapuju u blizini linije okupacije koja odvaja Gruziju od njenih otcijepljenih teritorija Abhazije i Južne Osetije.

"Ne primjećujemo nikakve poteze za početak izgradnje u Ochamchireu."

BBC Newsnight i Verify analizirali su satelitske snimke koje pokazuju nove građevinske radove u luci, od ruske invazije Ukrajine u punom obimu u februaru 2022.

Prema de facto administraciji Abhazije, taj posao značio je da Ochamchire sada može primiti veće teretne brodove s obimom deplasmana do 13.000 tona.

Ukrajinska obavještajna agencija tvrdi kako je cilj omogućiti bojnim brodovima ruske crnomorske flote da koriste Ochamchire kao sigurnu luku.

"Ako bi Rusija upotrijebila Ochamchire za napad na Ukrajinu ili ako bi Ukrajina tamo odlučila gađati ruske mornaričke čamce, tada bi Gruzija postala strana u ratu", kaže Natia Seskuria iz Royal United Services Institute.

Ali dok Gruzija ima uglavnom proevropski orijentisano stanovništvo, gruzijska vlada ima složen odnos s Moskvom.

Godine 2020. gruzijska vlada otkazala je ugovor o izgradnji dubokomorske luke koji je dodijeljen konzorciju iza kojeg stoje zapadne banke i investitori.