Michigan
23

Nova pucnjava u Americi: Napadač ubio tri osobe na univerzitetu, petero ranjenih u kritičnom stanju

V. K.
Nadzorna kamera snimila ubicu (Screenshot: Twitter)
Nadzorna kamera snimila ubicu (Screenshot: Twitter)
Tri osobe su poginule dok se pet nalazi u kritičnom stanju u pucnjavi koja se dogodila u kampusu Univerziteta Michigan, pišu američki mediji.

Prema informacijama iz policije pucnjava je prijavljena u 20:18 sati. Napadač je ušao na Univerzitet te je ubio dvije osobe na Odjeljenju za društvene nauke. Ubrzo nakon toga, napadač je ubio još jednu osobu u studentskom sindikatu.

"Napadač je nakon pucnjave izašao iz kampusa te je počinio samoubistvo. Motiv napada, identitet napadača i eventualna veza sa Univerzitetom nisu utvrđeni", pojasnili su iz policije.

Zamjenik načelnika policije Chris Rozman izjavio je da je napadač pored troje ubijenih ranio još pet osoba.

"Pet osoba je prebačeno u bolnicu i nalaze se u kritičnom stanju. "Ovo je zaista bila noćna mora. Naša su srca uz one koji su pogođeni ovim besmislenim činom nasilja", rekao je Rozman.

Zbog pucnjave i uviđaja, sve aktivnosti u kampusu Univerziteta, uključujući nastavu i sportske događaje, otkazane su na najmanje 48 sati.

Od početka 2023. godine, Sjedinjene Američke Države suočavaju se s valom nasilja, a u brojnim incidentima gotovo pa je uobičajena upotreba oružja.

Samo do 19. januara, američka nevladina organizacija Gun Violence Arhive objavila je podatke kako je na području SAD-a zabilježeno 30 masovnih pucnjava.