Svijet
0

Nova prijeteća poruka Al-Qaide Izraelu i SAD-u

Sarajevo-x.com
Al-Qaidin zamjenik Ayman al-Zawhari pozvao je u ponedjeljak u novom video snimku sve muslimane da napadnu jevrejske i američke ciljeve kako bi se osvetili za izraelsku ofanzivu u Pojasu Gaze, koja se desila ranije ovog mjeseca.

Al-Zawahrijeva snimka uslijedila je nakon poruke Osame bin Ladena u kojem je vođa Al-Qaide pozvao na sveti rat radi oslobađanja palestinskih teritorija.

Snimka u trajajnju od četiri minute i 44 sekunde sa Al-zawaharijevim glasom je postavljena na islamističkoj web stranici na kojoj Al-Qaida objavljuje svoje izvještaje. Snimka je imala logo Al-Qaidine medijske podrške, Al-Sahaba.

Al-Zawahri u svom govoru poziva muslimane da napadnu interese jevreja, Amerikanaca i svih onih koji su učestvovali u napadima na muslimane. Izrael je pokrenuo ofanzivu Gaze koja je trajala sedmicu i koja je završila početkom marta.

Ofanziva je trebala da ugasi palestinske napade na izraelske gradove. Kao posljedica izraelskog napada, više od 120 ljudi je poginulo, uključujući brojne civilne žrtve, prenosi američki portal Yahoo!.

Al-Zawahri je naglasio da napadi ne bi trebali da se ograniče na teritorije Izraela i Palestine. U svom govoru on je kritikovao pomoć američkih vojnih snaga Izraelu.

Također je upozorio na uvredljive crteže poslanika Muhammeda u danskim novinama, koje su prvi put objavljene 2006. godine da bi ponovo bile objavljene prošlog mjeseca i razljutile mnoge muslimane.