Svijet
0

Nova pravila za državne službenike u Kini

FENA
Kina je uvela nova pravila ponašanja za 6,5 miliona državnih službenika koji sada riskiraju da budu otpušteni ili degradirani na poslu ako se ustanovi njihova umiješanost u korupciju, trgovinu drogom ili prostituciju, prenijeli su u ponedjeljak kineski državni mediji.

Nova pravila, koja je potpisao kineski premijer Wen Jiabao i koja od juna stupaju na snagu, predstavljaju širenje regulative vezane za ponašanje u privatnoj sferi, kao i za zloupotrebe javnih funkcija, uključujući sprečavanje kritike ili osvetničkog ponašanja na poslu.

Uvođenje reda među zaposlenima u državnom sektoru je najnoviji pokušaj Komunističke partije Kine da suzbije korupciju, koja se nekontrolirano širi od uvođenja tržišne reforme 1980. godine, navodi Reuters, ukazujući na to da se partija plaši da bi to moglo da ugrozi i njenu neprikosnovenu vladavinu.

Prema pisanju kineskih medija, državni službenici se suočavaju s otpuštanjem i degradiranjem na poslu u slučajevima pronevjere novca, vođenja privatnog posla sa strane, ali i zbog nebrige prema starijim članovima porodice.

Javno mnijenje u Kini je ogorčeno zbog privilegija koje su se godinama uvećale za državne službenike, naveo je Reuters, podsjećajući da, međutim, poslovi u državnom sektoru predstavljaju omiljena zanimanja među mladim Kinezima, upravo zbog prestiža, sigurnosti i koristi koje oni donose.